Binnenkort doorbraak in zoektocht naar MH370?

03/10/14 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:58

Zondag gaat een nieuwe fase in in de zoektocht naar het ondertussen meer dan een halfjaar geleden verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Zal MH370 gevonden worden?

Binnenkort doorbraak in zoektocht naar MH370?

De Fugro Equator, een van de schepen die op zoek gaan naar MH370. © AFP

Het bedrijf dat het meest recente contract in de zoektocht naar MH370 in de wacht sleepte is er steeds meer van overtuigd dat het over de beste technologie beschikt om een van de grootste luchtvaartmysteries op te lossen.

Zondag gaat een nieuwe fase in de zoektocht naar het vliegtuig in met drie hoogtechnologische schepen die de zeebodem van een nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan, 1.500 km van de kust van West-Australië, tot op een diepte van 10.000 meter zullen scannen aan de hand van gespecialiseerd materiaal.

Experts beweren dat het vliegtuig ergens in de buurt is gecrasht nadat het van zijn koers afweek en zonder brandstof viel toen het op 8 maart verdween. Maandenlang werd de zeebodem van het gebied in kaart gebracht via satellietgegevens.

60.000 vierkante meter

Het kan tot een jaar in beslag nemen om het volledige zoekgebied van zo'n 60.000 vierkante kilometer - zowat de omvang van Kroatië - af te werken. Omdat het gebied zo ver verwijderd is van de kust duurt het ongeveer een week om er te geraken en een week om terug te keren. Een van de schepen kan slechts gedurende 28 dagen op zee blijven wegens brandstofbeperkingen. De twee andere kunnen 42 dagen aan een stuk doorwerken.

MH370 verdween op 8 maart 239 mensen aan boord tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aanvankelijk werd gezocht in de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee, daarna werd de focus verlegd naar de Indische Oceaan voor de kust van het Australische Perth. Er werd geen enkel spoor van het vliegtuig gevonden.

Lees meer over:

Onze partners