Bill Clinton: 'Obama is een watje als hij niet ingrijpt in Syrië'

13/06/13 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft kritiek op de Syrië-aanpak van de Amerikaanse president Barack Obama.

Bill Clinton: 'Obama is een watje als hij niet ingrijpt in Syrië'

© ImageGlobe

De Amerikaanse president Barack Obama moet ingrijpen in Syrië en meer doen om de rebellen te steunen. Dat vindt Bill Clinton. Volgens de oud-president riskeert Obama te worden beschouwd als een idioot en een watje als hij zich te veel laat leiden door opiniepeilingen en te voorzichtig te werk gaat.

Bill Clinton was gisteren te gast op een debat van senator John McCain, de tegenkandidaat van Obama tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 en een vurige pleiter van meer interventie in Syrië. De pers was niet toegelaten, maar Clinton heeft de pech dat het politieke blad Politico de hand kon leggen op audio-opnames die een van de aanwezigen had gemaakt.

'Sommige mensen zeggen: je ziet wat voor een puinhoop het in Syrië is, blijf daar weg! Volgens mij is dat een vergissing, daarover ben ik het met je eens,' zei Clinton in een gesprek met McCain. 'Ik denk niet dat Syrië noodzakelijk een Irak of Afghanistan is. Niemand heeft ons gevraagd om daar soldaten naartoe te sturen.'

'Wees geen watje en negeer de peilingen'

Clinton verwees naar zijn eigen beslissing om tussen te komen in het conflict in Kosovo in 1999. Hij zei meermaals dat het zwak is om niet in te grijpen vanwege tegenkanting in opiniepeilingen of in het Congres. 'Als je ooit een gebrek aan daadkracht wordt verweten omdat er in de krant stond dat 80 procent van de bevolking tegen is, dan kom je er zelf uit als een watje,' aldus de Democraat.

Als de mensen in een opiniepeiling 'neen' zeggen, dan bedoelen ze volgens Clinton gewoon: wees voorzichtig en denk hier goed overna. 'Ze willen je zien winnen.'

No-flyzone

Specifieke maatregelen noemde Clinton niet. McCain wil dat Obama een no-flyzone oplegt in Syrië om de rebellen een veilige zone te geven om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Het Witte Huis wilde niet officieel reageren op de kritiek van Clinton, meldt Politico nog.

Lees meer over:

Onze partners