Bilen Ceyran is zondag opnieuw in België

03/09/16 om 18:44 - Bijgewerkt op 05/09/16 om 16:34

Bilen Ceyran, de Belgische studente van Turkse origine Bilen Ceyran die in Turkije werd gearresteerd, komt zondagmiddag aan in België.

Bilen Ceyran is zondag opnieuw in België

Bilen Ceyran, op een foto die ze naar sympathisanten stuurde na haar vrijlating © /

Dat meldt Orhan Kilic, een studievriend van Ceyran en woordvoerder van Brusselse Koerdische organisatie NavBel. Bilen en haar moeder Meryem Sasmaz geven maandag tekst en uitleg op een persconferentie.

Beschuldigd

Ceyran werd vrijdag 26 augustus samen met twee vrienden opgepakt in Balikesir terwijl ze op vakantie was. Ze is vicevoorzitster van Young Struggle, een organisatie van socialistische jongeren. Volgens bepaalde Turkse media wordt ze ervan beschuldigd lid te zijn van de KGÖ, de communistische jongeren van Turkije die banden hebben met de MLKP, de Marxistisch-Leninistisch Communistische Partij die door het regime in Ankara wordt beschouwd als een terroristische organisatie. De rechtbank oordeelde echter dat er geen bewijzen waren.

In een gesprek met Knack na haar vrijlating uit Turkse voorhechtenis vertelde Ceyran dat ze geslagen werd en zonder deken in een krappe cel moest slapen. 'Het was de hel'. (Belga/KVDA)

Onze partners