'Bijna duizend gewonden door meteorietenregen in Rusland'

15/02/13 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

In het Russiche Oeralgebied zouden honderden gewonden gevallen zijn door een meteorietenregen. Volgens de overheid is er ook schade aan zo'n 3.000 gebouwen.

'Bijna duizend gewonden door meteorietenregen in Rusland'

© AFP

Een meteorietenregen in het Russische Oeralgebied 'zou al zeker 950 gewonden gemaakt hebben'. Verschillenden zouden er ernstig aan toe zijn.

De cijfers komen van een woordvoerder van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken aan het Russische persagentschap Interfax. Het perscentrum van het ministerie bericht dat in zes steden in het gebied schade werd opgemeten. De hulpdiensten kregen naar verluidt talrijke oproepen voor verwondingen, snijwonden en kneuzingen.

Volgens de Russische autoriteiten is er schade vastgesteld aan meer dan 3.000 gebouwen. Het gaat daarbij om privé-woningen, maar ook medische instellingen en scholen. Er zou zo'n 100.000 meter glas gebroken zijn.

Het ministerie van Noodsituaties zegt dat het 20.000 mannen gemobiliseerd en in staat van paraatheid gebracht heeft. Daarnaast inspecteren een drietal helikopters en vliegtuigen het gebied. Er is geen evacuatie op gang gebracht, aangezien "het radioactiviteitsniveau binnen de normen valt".

Noodtoestand

De plaats waar de meteoriet wellicht is neergekomen, is door soldaten met speciale beschermende kledij versperd. De meteorietenkrater werd gevonden en heeft een diameter van zes meter. Drie gemeenten in de regio Tsjeljabinsk hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei woordvoerder Igor Moerog van het ministerie voor Noodsituatie.

Volgens eerdere berichten was er kans op een nieuwe meteorietenregen, maar dat wordt nu tegengesproken. Dat zegt de Russisiche Academie voor Wetenschappen. De verbrandingsproducten die achterbleven na de doortocht van de meteoor zullen samen met de regen de volgende dagen neerkomen.

Persagentschap Itar-Tass stelt dat de bevoegde vicepremier Dmitri Rogozin aan premier Dmitri Medvedev verslag moet uitbrengen van de situatie.

Meteorietfragmenten

De lokale afdeling van het Russische ministerie van Noodsituaties deelde mee dat een "meteoriet boven de Oeral desintegreerde en gedeeltelijk in de lagere luchtlagen van de atmosfeer verbrandde. Enkele meteorietfragmenten bereikten de aarde en vielen neer in dunbevolkte gebieden van de regio Tsjeljabinsk." Volgens het ministerie zouden er geen fragmenten meer neerkomen.

Valeriy Shuvalov van het Institute of Geosphere Dynamics denkt dat het om een meteoriet gaat met een diameter van ongeveer één meter en verschillende tientallen ton zwaar. Het brokstuk raasde met een snelheid van 30 kilometer per seconde door de atmosfeer.

School

Volgens mediaberichten werden een school en een fabriek in de regio getroffen. Het staatsbedrijf Rosatom deelde mee dat geen kerninstallaties in de omgeving geraakt werden.

Volgens het ministerie voor Noodsituaties heeft het leger niets te maken met de explosie. "Het Russisch ministerie van Defensie heeft geen actie in verband met het incident ondernomen. Er zijn in het gegeven tijdsbestek geen vliegtuigen in de lucht geregistreerd", zo luidde het. Eerder waren er onbevestigde berichten dat het leger de neerkomende meteoriet had neergeschoten waardoor ze in brokstukken uiteenspatte

Geen ernstige verstoringen transport en energie- en communicatieinstallaties

Volgens Vladimir Stepanov, hoofd van het nationale crisiscentrum van het Russische ministerie voor Noodsituaties, veroorzaakte de
meteorietenregen geen ernstige verstoringen voor het transport, bij openbare voorzieningen en energie- en communicatieinstallaties. Stepanov vertelde Itar-Tass evenwel dat een telecomoperator kortstondig problemen kende.

Het fenomeen was naar verluidt ook te zien in Kazachstan. (Belga/EE/SD/EA/TE)

'Meteorietenregen gevolg van Amerikaanse wapentests'

De Russische ultranationalistische politicus Vladimir Zjirinovski heeft zo zijn eigen theorieën over de gebeurtenissen in de Oeral. De man bespeurt "Amerikaanse wapentests". "Het gaat niet om meteoren die (op Aarde) vallen, het zijn de Amerikanen die nieuwe wapens testen", zei de voorman van de Liberale Democratische Partij. Zjirinovski meende te weten dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn Russische collega Sergej Lavrov maandag had willen verwittigen voor de "provocatie" maar hem niet heeft kunnen bereiken. De politicus zinspeelde daarbij op verklaringen van het State Department eerder deze week dat Kerry meerdere dagen heeft geprobeerd Lavrov aan de telefoon te krijgen om over Syrië en Noord-Korea te praten. "De ruimte heeft haar eigen wetten", orakelde Zjirinovksi. "Er zal nooit iets uit vallen. Als (er iets valt), zijn het mensen die dat doen. Mensen zijn de aanstokers van oorlog, de provocateurs".

Lees meer over:

Onze partners