Bijna 200 doden bij Afghaanse presidentsverkiezingen

06/04/14 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:54

De presidentsverkiezingen in Afghanistan verliepen zoals gevreesd niet zonder incidenten. Dat leidde tot een 200-tal doden, vooral onder taliban-leden. Dat meldt het Afghaanse minsterie van Buitenlandse Zaken.

Bijna 200 doden bij Afghaanse presidentsverkiezingen

© belga

Volgens het Afghaanse ministerie kwamen 175 leden van de taliban om het leven in confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij werden ook 12 militairen en vier burgers gedood. Twee medewerkers van de kiescommissie en een politieman zijn zondag dodelijk getroffen door een aanslag in de noordelijke provincie Kunduz. Ze werden in hun voertuig omgebracht toen ze stembussen naar de stad Kunduz wilden vervoeren.

Toch zijn de taliban er niet in geslaagd de stembusgang op grote schaal te verstoren. Volgens de geheime dienst NDS waren er duidelijk minder aanvallen dan bij de verkiezingen van 2009.

Behalve door de aangekondigde aanslagen van de taliban werden de presidentsverkiezingen ook geplaagd door fraude. Er werden 30 personen aangehouden die van verkiezingsfraude worden verdacht. In totaal zouden er 1.300 klachten over het verloop van de stembusgang zijn geregistreerd.

Volgens een raming van de kiescommissie brachten ongeveer 7 miljoen van de ruim 12 miljoen kiesgerechtigden zaterdag een stem uit. Als geen van de acht kandidaten voor de opvolging van president Hamid Karsai een absolute meerderheid haalt, wordt op 28 mei een tweede stemronde gehouden. Eerste gedeeltelijke resultaten worden pas halverwege volgende week verwacht. (ANP/BO)

Lees meer over:

Onze partners