Bezorgdheid over hongerstaking 1.600 Palestijnse gevangenen in Israël

14/05/12 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over de gezondheidstoestand van de 1.600 Palestijnen in hongerstaking.

Bezorgdheid over hongerstaking 1.600 Palestijnse gevangenen in Israël

© Reuters

Twee onder hen hebben naar eigen zeggen al sinds 77 dagen geen vast voedsel meer tot zich genomen.

Ongeveer een derde van de Palestijnen die gevangen zijn in Israël zijn in hongerstaking. Het is een van de grootste hongerstakingen ooit. In 2004 vond de grootste hongerstaking plaats toen tienduizenden Palestijnen weigerden te eten. Velen hielden die hongerstaking zeventien dagen vol.

De protesteren tegen de omstandigheden in de gevangenis en tegen de administratieve detentie, een controversiële erfenis van het Brits Palestijnse Mandaatgebied, dat een opsluiting zonder beschuldiging of berechting van verdachten mogelijk maakt voor periodes van zes maanden, die eindeloos oneindig kan worden vernieuwd. Momenteel zijn circa 300 gevangenen door die omstreden maatregel getroffen.

Compromis

Egypte spant zich in om tot een akkoord te komen tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnse minister van Gevangenen Issa Karaki zei op de Palestijnse radio dat Israël aan de Egyptische onderhandelaars een compromisvoorstel heeft overhandigd. Israël blijft daarin vasthouden aan de administratieve hechtenis, maar wil die enkel nog bij uitzondering na zes maanden verlengen.

Asam al-Ahmed, een gezant van de Palestijnse president Mahmoed Abbas, bevindt zich voor overleg in Kairo. Al-Ahmed verklaarde op de Palestijnse radio dat Israël ook elk afzonderlijk geval van de 300 "administratief opgesloten gevangenen" opnieuw zal onderzoeken.

Israël stelt bovendien voor familieleden van gevangenen uit de Gazastrook weer bezoekrecht toe te kennen. Dat werd verboden nadat de Palestijnse beweging Hamas in juni 2007 de macht in de Gazastrook had overgenomen. Bovendien zal naar verluidt een einde gemaakt worden aan de eenzame opsluiting van 17 gevangenen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners