Bezoek Dennis Rodman aan Noord-Korea krijgt staartje

05/03/14 om 00:19 - Bijgewerkt om 13:09

De VN onderzoekt of ex-NBA-basketballer Dennis Rodman bij zijn recente bezoeken aan Noord-Korea dure cadeaus meenam voor dictator Kim Jong-un. Als dat zo is, heeft Rodman de sancties tegen dat land geschonden.

Bezoek Dennis Rodman aan Noord-Korea krijgt staartje

Dennis Rodman (R) maakt het gezellig met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. © REUTERS

Rodman zou tijdens zijn bezoek in januari, samen met andere oud-basketballers, onder meer sportartikelen uit diverse landen hebben meegenomen, vijf flessen wodka en een fles whiskey.

Eén van de VN-sancties tegen Noord-Korea is dat er geen luxe goederen het land mogen worden ingevoerd. Aanleiding voor die maatregel waren nucleaire testen en raketproveen die de het communistische regime in Pyongyang uitvoerde in 2006 en 2009.

Verjaardag

Rodman bezocht 'zijn vriend' Kim Jong-un in september, december en januari. In januari ging hij naar het land om de, vermoedelijk 31ste, verjaardag van de dictator te vieren.

Opsluiting

Dat laatste bezoek zorgde voor nog meer ophef dan normaal, omdat Rodman zei dat de in Noord-Korea veroordeelde Amerikaan Kenneth Bae zijn opsluiting aan zichzelf had te danken. Later zei de basketballer tegen CNN dat hij dat niet had moeten zeggen en dat hij zo de plaats van Bae zou innemen.

Afkicken

Na zijn reis naar Noord-Korea in januari heeft Rodman zich aangemeld bij een afkickkliniek, omdat hij wederom kampt met zijn alcoholverslaving. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners