Bewijzen deze beelden chemische aanval in Syrië? (video)

26/04/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Op YouTube circuleren enkele video's die mogelijk de nasleep van een chemische aanval in Syrië tonen.

Bewijzen deze beelden chemische aanval in Syrië? (video)

Na Israël spreken nu ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van bewijzen dat het regime in Syrië chemische wapens gebruikt tegen de bevolking. Het zou gaan om het zenuwgas sarin. Op YouTube circuleren enkele video's die mogelijk de nasleep van een chemische aanval tonen.

De Britse premier David Cameron zei aan de openbare omroep BBC dat er 'beperkt maar aangroeiend' bewijs is van het gebruik van chemische wapens door de Syrische regering. 'Dit is heel ernstig, dit is een oorlogsmisdaad,' aldus Cameron.

Net als de VS noemt hij de inzet van chemische wapens 'een rode lijn' die overschreden, verwijzend naar een mogelijke interventie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte vanochtend in De Ochtend op Radio 1 dat er nog geen bewijs gevonden is en riep op om 'voorzichtig te zijn.'

Video's

Op de YouTube circuleren video's die mogelijk de nasleep tonen van chemische aanvallen op 19 maart in Ateibeh, een dorp buiten Damascus. De beelden zijn geüpload door 'c.m.o.algota', een account die gelinkt wordt aan rebellen in de regio Oost-Ghouta.

Een video toont een man die op een bed ligt in een ziekenhuis terwijl een andere man die voor hem rechtzit, vertelt over een chemische aanval. Op de achtergrond klinkt het sissende geluid van een zuurstoftank. 'Raketten explodeerden en loosden iets dat leek op water maar donker was. Het had een zeer vieze geur.' De camerman toont nog andere patiënten in de kamer.

Op de tweede video is een jongeman te zien die roerloos op een bed ligt en vlekken op zijn gelaat heeft.

Lees meer over:

Onze partners