‘Bewijs’ dat Belgische F-16’s luchtaanval uitvoerden in Syrië: ‘Russen spelen politiek spel’ (Vandeput)

Belgische F-16's in Jordanië (Archiefbeeld) © Belga

Twee Belgische F-16’s die het Syrische dorp Hassadjek hebben ‘gebombardeerd’, zijn van op een luchthaven in Jordanië opgestegen en zijn twee keer in de lucht door een Amerikaans tankvliegtuig bijgetankt, zo beweert Rusland. ‘Rusland heeft geen bewijzen’, reageren Reynders en Vandeput.

Volgens woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie bevestigen Russische en Syrische radardata dat Belgische toestellen Hassadjek nabij Aleppo hebben gebombardeerd. ‘Controle van het luchtruim registreerde op 18 oktober om 01.34 uur Moskou tijd het opstijgen van twee militaire vliegtuigen van de internationale coalitie van het vliegveld al-Salti in Jordanië’, zei de majoor-generaal. ‘Het ging om twee Belgische gevechtstoestellen die om 02.52 uur in Syrisch luchtruim ter hoogte van Deir-Ezzor door een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig zijn bijgetankt en hun vlucht hebben voortgezet in noordwestelijke richting. Om 04.18 uur zijn beide toestellen opnieuw door de KC-135 bijgetankt.’

Hij voegde eraan toe dat de VS, in tegenstelling tot de regel, Moskou nooit hebben gewaarschuwd omtrent de vluchten van de Belgische toestellen.

‘Rusland heeft efficënte middelen voor luchtverdediging om de klok rond de situatie in de lucht boven bijna heel Syrië in de gaten te houden’, aldus de woordvoerder nog. Hij voegde eaan toe dat ook Syrische luchtverdedigingssystemen het laatste jaar zijn hersteld en het luchtruim controleren.

Reynders en Vandeput ontkennen

Net op het moment dat de berichten over Russische bewijzen binnenliepen, werd in de Kamer een debat gehouden over de beschuldigingen. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) en Buitenlandminister Didier Reynders (MR) benadrukten dat Rusland niks kan bewijzen, en dat België niet boven Aleppo vloog op het moment van de bomaanval.

‘De Russische ambassadeur heeft geen bewijzen getoond over de betrokkenheid van de Belgische F16’s bij bombardement in Syrië’, zei minister van Didier Reynders. ‘ ‘Ik herhaal: deze beschuldigingen zijn volkomen leugens.’ Hij heeft Rusland ook gevraagd om de beschuldigingen in te trekken.

‘Het gesprek met de Russische ambassadeur duurde een uur en was nogal teleurstellend. Er werd geen bewijs geleverd dat de Russische bewering zou steunen.’

‘Ik zie het als een poging om hun eigen collateral damage in een beter daglicht te plaatsen. Ik zal die boodschap ook overmaken aan mijn Russische collega Sergei Lavrov.’

Ook minister van Defensie Steven Vandeput reageerde zelfzeker: ‘Opnieuw herhaal ik dat onze F16’s in het gebied niet aanwezig waren op het moment waarvan sprake. Deze morgen is op een gesprek aan de Russische ambassadeur gevraagd bewijs te leveren, hij heeft dat nagelaten.’

Op de oppositiebanken heerste de vrees dat sommigen ons land toch zouden verdenken van de bomaanval en wraak zouden willen nemen op ons land. De oppositie vroeg dan ook om maximale transparantie, en om bewijzen op tafel te leggen. Dat weigert Vandeput voorlopig, om de veiligheid van de piloten niet in het gedrang te brengen. De bewijzen worden wel voorgelegd in de opvolgingscommissie, achter gesloten deuren.

Tegenover de VRT stelde Vandeput dat de gegevens waarover Rusland zegt te beschikken, ‘net bewijzen dat wij het niet waren’. ‘Wij verwachten verontschuldigingen’, aldus Vandeput.

Woensdagochtend ontkende Vandeput ook al dat Belgische F-16’s verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval in de nacht van maandag op dinsdag op Hassadjek, een dorp in de provincie Aleppo. Daarbij vielen zes burgerdoden.

Volgens de Belgische minister vlogen er op die dagen geen Belgische vliegtuigen in die zone. De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16’s gedetecteerd.

De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Het zal altijd woord tegen woord blijven’ (video)

Rusland blijft volhouden dat het om Belgische F16’s gaat die Syrische burgerslachtoffers hebben gemaakt. In “Terzake” weerlegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de beschuldigen.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content