Bevrijding gijzelaars in Nairobi loopt op zijn einde

Gijzeling winkelcentrum in Keniaanse hoofdstad Nairobi © Reuters

In het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is het slotoffensief tegen de terroristen aan de gang. Er is een bevrijdingsoperatie ingezet om zoveel mogelijk gijzelaars te redden.

Volgens de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku zijn zo goed als alle gijzelaars bevrijd en werden bij de militaire raid op het winkelcentrum in Nairobi twee aanvallers gedood. De operatie loopt op zijn einde, liet Lenku weten.

“Wij hebben de situatie volledig onder controle. Er is geen reden tot onrust”, aldus de minister, er aan toevoegend dat het leger alle verdiepingen controleert en het gebouw volledig is afgezet. Lenku verklaarde op een persconferentie verder dat alle terroristen mannen zijn, hoewel sommigen gekleed zijn als een vrouw met de bedoeling verwarring te zaaien.

Gewapende mannen

De aanslag en de gijzeling zou zijn uitgevoerd door 10 à 15 gewapende mannen. Zij zouden ook verantwoordelijk zijn voor de brand die momenteel in het gebouw woedt, maar volgens de minister zal het vuur snel kunnen worden gedoofd. De Keniaanse legerchef Julius Karangi liet tot slot weten dat de aanvallers verschillende nationaliteiten hebben.

Boven het gebouw is, tot kilometers ver, een zwarte rookpluim te zien, zo meldt een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse. De journalist spreekt van “drie tot vier explosies”.

De ordediensten in de onmiddellijke omgeving van het gebouw hebben de aanwezige journalisten en hulpverleners het bevel gegeven zich te verschuilen. Intussen spoeden ziekenwagens zich naar de plaats van het onheil.

Bij de gijzeling in het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi vielen al zeker 69 doden. “Wij hebben de moedjahedien in het gebouw toestemming gegeven om op te treden tegen de gevangenen”, zo verklaarde een woordvoerder van Al-Shabaab, sjeik Ali Mohamud Rage, in een verklaring op een islamistische website. Intussen melden plaatselijke media dat er opnieuw geschoten zou worden.

Bevrijding

De gijzelnemers in het winkelcentrum in Nairobi zouden nog zo’n tien mensen vasthouden. Dat verklaarde kolonel Cyrus Oguna. Eerder zei het leger dat nagenoeg alle gijzelaars waren bevrijd. Het is onduidelijk hoeveel islamisten zich nog in het winkelcentrum ophouden: er zijn nog steeds granaatinslagen en geweervuur te horen.

Het is ook onduidelijk hoeveel gijzelaars konden worden bevrijd. Journalisten die zich in de buurt van het Westgate shoppingcenter bevinden, hebben niemand zien buitenkomen en ook de hulpdiensten hebben niemand moeten verzorgen.

Bij de bevrijding zou het Keniaanse leger hulp krijgen van Israëlische strijdkrachten. Het winkelcentrum is deels Israëlische eigendom en dus een interessant doelwit voor moslimextremisten. In 2002 werd al een eens een zelfmoordaanslag gepleegd tegen een hotel in de buurt van Mombassa waar veel Israëli’s verbleven. Daarbij kwamen drie toeristen om het leven.

Winkelcentrum is deels Israëlische eigendom

Journalisten die zich in de buurt van het Westgate shoppingcenter bevinden, hebben niemand zien buitenkomen en ook de hulpdiensten hebben niemand moeten verzorgen. Bij de bevrijding zou het Keniaanse leger hulp krijgen van Israëlische strijdkrachten. Het winkelcentrum is deels Israëlische eigendom en dus een interessant doelwit voor moslimextremisten.

De islamisten vielen zaterdagmiddag het koopcentrum aan en begonnen in het wilde weg te schieten. In het gebouw bevonden zich op dat moment meer dan 1.000 mensen. Het aantal doden ligt officieel op 68, 175 mensen raakten gewond. Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende buitenlanders, onder wie drie Britten, twee Fransen, twee Canadezen en een Nederlander. Verschillende Amerikanen raakten gewond.

Vergeldingsactie

In een videoboodschap op YouTube verklaarde Al-Shabaab dat ze van Kenia een van de onveiligste plaatsen op aarde willen maken, omdat Keniaanse soldaten sinds 2011 strijd voeren in Somalië tegen hun militie. “Er zal geen vrede zijn voor jullie, zolang jullie je agressie voortzetten”, luidt het.

In 2002 werd al een eens een zelfmoordaanslag gepleegd tegen een hotel in de buurt van Mombassa waar veel Israëli’s verbleven. Daarbij kwamen drie toeristen om het leven.

ICC laat vicepresident Ruto tijdelijk terugkeren naar Kenia

Ondertussen heeft het Internationaal Strafhof (ICC) de Keniaanse vicepresident William Ruto de toestemming gegeven om een week lang weg te blijven van zijn proces en terug te keren naar Kenia.

De 46-jarige William Ruto is de eerste zetelende toppoliticus die voor het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid verantwoording moet afleggen, en de beslissing is de eerste van deze aard in de geschiedenis van het ICC. De vicepresident staat voor het hof terecht voor zijn rol bij de gewelddadigheden na de Keniaanse presidentsverkiezingen van 2007. Toen werden bij etnisch geweld meer dan duizend mensen gedood en sloegen honderdduizenden andere mensen op de vlucht.

Volgens de beslissing van de rechters wordt het proces normaal gezien ondanks de afwezigheid van Ruto verdergezet, maar de verschillende partijen bespreken later de mogelijkheid om het proces toch uit te stellen. (Belga/AVE/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content