Beveiligingscamera registreert hoe twee Palestijnse jongens worden doodgeschoten (video)

21/05/14 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

De mensenrechtenorganisatie Defence for Children (DCI) heeft een video verspreid waarop te zien is hoe twee Palestijnse jongens, die geen gevaar vormen, worden doodgeschoten.

Beveiligingscamera registreert hoe twee Palestijnse jongens worden doodgeschoten (video)

Broer van doodgeschoten Palestijnse jongen Nuwara © Reuters

Een video waarop te zien is hoe twee Palestijnse jongens worden gedood, werd verspreid door de mensenrechtenorganisatie Defence for Children (DCI). Volgens Rifat Kassis, van DCI- Palestina, tonen de beelden erg duidelijk dat er sprake is van "onrechtmatig doden van kinderen, terwijl ze geen onmiddellijk gevaar vormden." Dat schrijft BBC.

Vorige week vonden protesten plaats bij een gevangenis op de bezette Westelijke Jordaanoever. In de gevangenis zitten Palestijnen vast zonder vooraf een proces te hebben gekregen. Tientallen Palestijnen gooiden stenen in de richting van Israëlische troepen. Een beveiligingscamera registreerde het hele gebeuren.

"De 16-jarige Muhammed Abu Thahr en zijn 17-jarige vriend Nadim Nuwara, vormden geen bedreiging, dat is duidelijk af te leiden uit de beelden", zegt DCI. "Toch werden de twee jongens koelbloedig neergeschoten." Het Israëlische leger reageert door te stellen dat de beelden zijn bewerkt, er zouden alleen rubberkogels en traangas ingezet zijn om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Op de beelden van de bewakingscamera's zijn geen Israëlische soldaten te zien, de schoten komen van ver en de jongens lijken op het eerste gezicht geen geweld uit te lokken. DCI geeft wel aan dat ze niet kan uitsluiten of de jongeren eerder betrokken waren bij gewelddadige acties.

Een fotograaf van Reuters, die getuige was van de schietpartij, bevestigt dat zijn foto's overeenkomen met de beelden van de bewakingscamera. Zowel het leger als de militaire politie hebben een onderzoek geopend naar de zaak.

Lees meer over:

Onze partners