Betogingen tegen premier Erdogan na mijnongeluk Turkije

14/05/14 om 18:27 - Bijgewerkt om 23:05

In het west-Turkse Soma waar zich het dodelijke mijnongeval heeft voorgedaan hebben tientallen inwoners gemanifesteerd tegen premier Recep Tayyip Erdogan die een bezoek bracht aan de onheilsplaats.

Betogingen tegen premier Erdogan na mijnongeluk Turkije

© Reuters

Ondanks een politiedispositief hadden de betogers het gemunt op zijn dienstwagen die schoppen kreeg. Ze scholden de premier ook uit voor dief en moordenaar. De premier had immers nogal defensief gereageerd op het zware drama. "Explosies zoals deze in dergelijke mijnen gebeuren wel vaker", zo zei hij.

Ook elders in Turkije zijn mensen de straat opgegaan om hun woede te luchten over het ongeluk, aldus het ITV News. Op sommige plaatsen kwam het tot botsingen met de politie. Zo is er ook betoogd in het metrostation Taksim in Istanbul.

In Brussel hielden een vijftigtal personen een manifestatie aan de Turkse ambassade. Ze klaagden er de gebrekkige veiligheidsnormen aan in de Turkse mijn. De manifestanten wijzen ook op de nauwe banden in Turkije tussen de politiek en het bedrijfsleven. Met de werknemers wordt geen rekening gehouden, luidt het.

274 doden

Volgens laatste balans bij de ontploffing en brand in de steenkoolmijn van Soma 274 mensen om het leven gekomen. Dat berichten de Turkse televisiezenders op gezag van de autoriteiten. Daarmee is het ongeval de zwaarste mijnramp ooit in de geschiedenis van Turkije. Het is tegelijkertijd ook wereldwijd het zwaarste ongeluk in een mijn sinds 1975.

De uitbater van de ongeluksmijn zegt dat er 450 kompels zijn gered en dat de oorzaak van de brand nog onduidelijk is, aldus de Britse openbare omroep BBC. Op het moment van de explosie bevonden er zich 787 kompels in de mijn.

Inspectie

In een communiqué heeft de mijnmaatschappij Soma Komur het over "een tragisch incident". "Helaas hebben verschillende werknemers bij het ongeval het leven gelaten", luidt het.

Het Turkse ministerie voor Werk en Sociale Zekerheid liet weten dat de mijn op 17 maart een laatste keer was geïnspecteerd en toen aan alle normen voldeed.

Het gaat om één van de zwaarste mijnrampen ooit in Turkije. Het land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. (Belga/TE/TV)

Lees meer over:

Onze partners