Betogers in Burkina Faso steken parlement in brand

Betogers bestormen parlement in Burkina Faso © BELGAIMAGE

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso hebben meer dan duizend betogers het nationaal parlement bestormd en in brand gestoken. Ze protesteren tegen de controversiële grondwetswijziging waardoor de president zich een extra keer verkiesbaar kan stellen.

Meer dan duizend betogers hebben het nationaal parlement van Burkina Faso in de hoofdstad Ouagadougou bestormd en deels geplunderd. Nadien staken ze het parlement in brand. Ze namen ook de Burkinese staatszender in.

Door deze onrust is de stemming over de controversiële grondwetswijziging, die normaal gezien donderdagvoormiddag moest gebeuren, uitgesteld. Voor de oppositie is het duidelijk dat “de president zijn conclusies moet trekken”. Volgens een getuige viel er al een dode.

Staatszender in brand gestoken

Vandaag zouden de parlementsleden stemmen over een grondwetswijziging die het de president mogelijk zou maken om zich drie, en geen twee keer, verkiesbaar te stellen. De huidige president Blaise Compaoré is al sinds 1987 aan de macht. Net voor de stemming bestormden een honderdtal betogers het parlementsgebouw in de hoofdstad. Niet veel later braken er zwarte rookpluimen uit de vensters. Verschillende kantoren, waaronder dat van de Kamervoorzitter, werden in brand gestoken, maar het parlement zelf bleef gespaard.

Ook het gebouw van de staatszender RTB, dat naast het parlementsgebouw ligt, werd geplunderd. Maar toen de indringers de studio’s niet konden binnendringen, verlieten ze het gebouw. Het personeel bleef ongedeerd.

Eén dode

De toename van het protest en het geweld sinds dinsdag sterkt de oppositie in haar overtuiging dat “de president zijn conclusies moet trekken”, zei Bénéwendé Sankara, een van de leiders van de oppositie. Volgens een getuige is er al zeker een dode gevallen.

De huidige president Blaise Compaoré, die in 1987 aan de macht kwam bij een staatsgreep, komt in 2015 aan het einde van zijn tweede mandaat van vijf jaar. Daarvoor was hij al twee keer zeven jaar (van 1992 tot 2005) president. De oppositie vreest dat een wijziging van de grondwet in die zin het staatshoofd, dat al vier keer met stalinistische scores verkozen werd, het mogelijk zou maken nog eens drie maal vijf jaar aan de macht te blijven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content