Betogers blokkeren stembureaus, oppositieleider doodgeschoten in Thailand

26/01/14 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Antiregeringsbetogers in Thailand hebben verschillende stembureaus geblokkeerd en zo stemgerechtigden verhinderd om vervroegd hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen van 2 februari. Een leider van de oppositie is doodgeschoten toen hij de menigte aan het toespreken was vanop een pick-uptruck.

Betogers blokkeren stembureaus, oppositieleider doodgeschoten in Thailand

Betogers blokkeren stembureaus © AFP

Regeringstegenstanders hebben verschillende stembureaus in de hoofdstad Bangkok en in de zuidelijke provincies van Thailand geblokkeerd om stemgerechtigden te verhinderen om vervroegd te gaan stemmen voor de parlementsverkiezingen van volgende zondag 2 februari. Nochtans hadden de leiders van het protest vooraf beloofd om de stembusgang niet te verhinderen. In Bangkok waren volgens berichten 49 van de 50 bureaus volledig geblokkeerd of gesloten. Ook in 10 van de 76 provincies van het Zuidoost-Aziatische land werd de stembusgang verstoord, naar verluidt.

Doodgeschoten

De oppositie meldt dat een leider van de betogingen tegen de regering in Bangkok is doodgeschoten toen hij de menigte aan het toespreken was vanop een pick-uptruck. De hulpdiensten bevestigen dat een man door kogels gedood werd, zonder zijn identiteit te verduidelijken. Negen anderen raakten gewond bij het incident.

Het dodelijk slachtoffer zou Suthin Tharatin zijn. Hij was een topfiguur van het Dhamma Army, een van de antiregeringsorganisaties.

Politieke crisis

De betogers willen dat premier Yingluck Shinawatra, de zus van de wegens corruptie veroordeelde en in ballingschap levende Thaksin Shinawatra, aftreedt en dat het politieke systeem in Thailand wordt hervormd.

Buiten Thailand wordt de protestbeweging echter als ondemocratisch beschouwd, en de beelden van betogers die stembureaus blokkeren zullen daar geen goed aan doen.

Lees meer over:

Onze partners