Betalen we straks tol op Duitse wegen?

31/10/13 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

De invoering van een tolvignet op Duitse snelwegen komt een stap dichterbij door een uitspraak van Europees Verkeerscommissaris Siim Kallas.

Betalen we straks tol op Duitse wegen?

Siim Kallas © REUTERS

Een tolvignet voor buitenlanders op Duitse snelwegen is niet in strijd met de Europese wetgeving. Dat stelt eurocommissaris voor Verkeer Siim Kallas. Volgens het weekblad Der Spiegel ligt de invoering van zo'n vignet ter tafel bij de Duitse coalitiegesprekken.

De eis voor een tolvignet komt van de CSU, de Beierse vleugel van de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel. De partij heeft er problemen mee dat buitenlandse weggebruikers de Duitse snelwegen gratis kunnen gebruiken, terwijl Duitsers andersom wel tol moeten betalen voor het gebruik van het wegennet in veel buurlanden.

In de verkiezingscampagne werd het idee van de CSU nog weggelachen. Zowel de CDU als de SPD meende dat het voorstel van de christendemocraten in strijd was met de Europese regelgeving. De partijen dachten dat de Europese Unie het idee wellicht zou afdoen als een vorm van discriminatie.

Geen discriminatie

Verkeerscommissaris Kallas heeft de twijfel daarover nu weggenomen. Kallas ziet er geen been in om een onderscheid te maken tussen Duitsers en buitenlanders bij de tolheffing. De daadwerkelijke invoering van het vignet wordt een stuk realistischer door die stellingname.

Met de opbrengsten van de tol wil de CSU de Duitse verkeersbelasting verlagen. CSU-leider Horst Seehofer had tijdens zijn campagne voor de Bondsdagverkiezingen een belangrijk strijdpunt gemaakt van de invoering van een tolvignet. (YD)

Lees meer over:

Onze partners