‘Betaalbare gezondheid voor miljoenen mensen een verre droom’

Ziekenhuis Thailand © Reuters

Betaalbare gezondheid voor rijk en arm staat al jaren op de internationale agenda, maar blijkt voor miljoenen mensen wereldwijd nog een verre droom.

Universele gezondheidscouverture (UHC), oftewel betaalbare gezondheid voor iedereen, is pas mogelijk als de zorg kwaliteitsvol is en de verschillende finanieringsinspanningen goed op elkaar afgestemd zijn. Aan die noodzakelijke voorwaarden ontbreekt het echter nog vaak in ontwikkelingslanden en ook de data om vooruitgang te meten is veelal afwezig. Dat concluderen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen uit een studie die ze uitvoerden in tien ontwikkelingslanden op vraag van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Betaalbare gezondheid voor rijk en arm staat al jaren op de internationale agenda, maar blijkt voor miljoenen mensen wereldwijd nog een verre droom. ITG-vorsers onderzochten de actuele situatie en vorderingen in Bangladesh, Cambodja, DR Congo, Ghana, Kenia, Oeganda, Peru, Senegal, Tanzania en Thailand en kwamen tot de conclusie dat de focus op het kwantitatieve aspect van universele gezondheidscouverture de noodzaak van een kwalitatieve basiszorg soms overschaduwt.

Ebola

Wat de financiering van de gezondheidszorg betreft, merkten de onderzoekers dat systemen die erg afhankelijk zijn van giften het moeilijker hebben dan systemen die bijvoorbeeld met vaste subsidiëring werken. Ook een versnippering van de financiële middelen zorgt voor een wankele basis. Op dat vlak moet er een politieke oplossing komen, klinkt het, om de belangen van alle actoren te harmoniseren.

Een opmerkelijke vaststelling was volgens het ITG ook dat in Ghana en Thailand het opzetten van een nationale gezondheidszorg voor iedereen gevolgd werd door een boost voor de welvaart en economie van die landen, al kan een causale relatie moeilijk bewezen worden.

“Een goed werkende gezondheidssector is niet enkel nodig in tijden van crisis – zoals we uit de ebola-epidemie geleerd hebben, maar evengoed om dag na dag ieders gezondheid te waarborgen”, benadrukt Werner Soors, die de studie leidde. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content