Bestand Gaza: Beide partijen claimen de overwinning

© Reuters

Het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in Gaza lijkt tot nader order goed stand te houden. Zowel de Palestijnen als Israël verwelkomen het als een overwinning.

Na acht dagen vijandelijkheden ging de wapenstilstand woensdag in om 20.00u Belgische tijd. Volgens getuigen ter plaatse lijkt het de eerste uren kalm te blijven.

In Palestijns gebied werd het bestand als een overwinning gevierd. Duizenden Palestijnen, voornamelijk jonge mannen en her en der ook groepjes vrouwen, trokken de straten in, staken vuurwerk af, zongen en scandeerden “Allah Akbar” (God is groot). Aan het belangrijkste ziekenhuis van Gaza zwaaiden 300 manifestanten met Palestijnse en Egyptische vlaggen.

Met dank aan Egypte

Ismaïl Haniyeh, de premier van Hamas, toonde zich “tevreden” over het akkoord en “fier op ons volk en ons verzet”. Hij dankte ook Egypte dat bemiddelde in het conflict.

Benjamin Netanyahu besliste naar eigen zeggen om het Egyptische voorstel tot een staakt-het-vuren een kans te geven op aanraden van de Amerikaanse president Barack Obama. De Israëlische premier waarschuwde dat Israël niet zal aarzelen opnieuw militaire actie te ondernemen als de raketbeschietingen aanhouden.

Duurzame oplossing

Ook elders in de wereld werd het bestand toegejuicht. Washington, Parijs, Brussel en de VN spraken hun hoop uit dat het bestand de voorbode is voor “een meer duurzame oplossing”. Volgens de leiders van de Europese Unie is het dringend tijd dat er gezocht wordt naar een tweestaten-oplossing voor het Midden-Oosten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content