Besparingen bij IS: halvering van lonen van strijders

Raqqa 'hoofdstad' van het IS-kalifaat © Reuters

De terreurgroep IS heeft af te rekenen met een financiële opdoffer, daarom halveert ze de lonen van haar strijders.

Door financiële tegenslagen ziet de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zich genoodzaakt om het salaris van haar strijders te halveren. Dat blijkt uit gelekte documenten van de organisatie zelf, schrijft CNN Money.

‘IS lijkt misschien op zootje ongeregelde strijders, maar in werkelijkheid bestuurt ze haar gebieden in Syrië en Irak zoals een centrale overheid. En daar hoort een verloning bij. De IS-soldaten ontvangen twee keer per maand een salaris. Het bedrag varieert tussen de 400 en 1.200 dollar per maand plus 50 dollar voor elke vrouw en 25 dollar per kind’, zo schrijft CNN op basis van onderzoek van het Congressional Research Service.

Kidnapping

Maar een land runnen én oorlog voeren, kost geld. Recente verliezen aan het adres van IS (in het voordeel van de door de VS geleide coalitie), heeft er voor gezorgd dat IS moet snijden in het budget. ‘Voortaan zullen alle lonen gereduceerd worden tot de helft. Niemand – wat zijn rang ook is – ontsnapt aan deze maatregel’, aldus de ‘IS-regering.’

Het gelekte document waaruit deze informatie bleek, werd verspreid door Aymenn Jawad al-Tamimi, een vooraanstaande wetenschapper die IS nauwlettend in de gaten houdt. Hij kreeg het document van bronnen in Raqqa, de Syrische stad die als hoofdstad van het kalifaat wordt beschouwd. Het document vermeldt niet waarom er moet worden bespaard.

Het grootste deel van de schatkist van IS wordt gevuld door belastingen. IS belast de handel, verdient geld met de paspoorten die door buitenlandse strijders worden verkocht, verkoopt mobiele telefoons, handelt in illegale sigaretten en laat zich in met kidnapping en mensensmokkel.

Olie-inkomsten

Voorts leveren de olie-inkomsten heel wat op. Maar steeds vaker raken bommen van de coalitie deze olieraffinaderijen of de infrastructuur waardoor deze business keer op keer een knauw krijgt. Begin 2015 verdiende IS nog 40 miljoen dollar per maand aan de olie, volgens ramingen van de VS zou dat bedrag fel zijn teruggelopen. Opvallend, de belangrijkste afnemer van de IS-olie is buurland Turkije, nochtans een NAVO-lid en lid van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie.

Burgers in Raqqa staan in de rij om brood te kopen
Burgers in Raqqa staan in de rij om brood te kopen © Reuters

Volgens CNN hebben de luchtaanvallen ook het geld van IS zelf, letterlijk, geraakt. Afgelopen week zou een gebouw in de Iraakse stad Mossul geraakt zijn. Daarbij werd een voorraad van ‘miljoenen cash’ vernietigd.

Naast de loonlast heeft IS ook af te rekenen met andere publieke kosten. De terreurgroep moet opdraaien voor infrastructuur en het zou ook brood subsidiëren voor de bevolking.

Huurlingen

Het leger van IS is eigenlijk een huurlingenleger dat rekruteert over de hele wereld. De Syrië-strijders komen uit liefst 110 landen. Het gros komt misschien wat verrassend niet uit Europa maar uit Saudi-Arabië (2.500) en Tunesië (3.000), tegenover een 400-tal uit België en 800 uit Frankrijk.

Eigen aan huurlingen is dat ze zich ter beschikking stellen van diegene die hen het meest betaalt. Dat gebeurt ook in Irak en Syrië. Voor huurlingen die actief zijn in de zogenoemde gematigde rebellengroeperingen die nog altijd gefinancierd worden door de Golfstaten maar ook de Verenigde Staten (die strijden tegen IS én tegen Assad), is de verleiding groot om de stap te zetten naar de betere betalers van IS. Nu IS knipt in zijn vergoedingen, zou een deel van de strijders, die eerder vechten vanuit een financieel oogpunt dan vanuit een ideologisch perspectief, wel eens kunnen besluiten om zich aan te sluiten bij een andere militie. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content