Besparen op de buis: Griekenland heeft geen openbare omroep meer

12/06/13 om 00:30 - Bijgewerkt om 00:30

De zenders van de Griekse openbare radio- en televisieomroep ERT zijn gestopt met uitzenden. De Griekse regering had de sluiting aangekondigd als besparingsmaatregel.

In en rond de gebouwen van de Griekse openbare omroep is er een grote protestactie aan de gang als reactie op stopzetting. De commerciële zenders zijn solidair en staken.

Volgens de vakbonden is de sluiting illegaal. "De regering heeft de belangrijkste zender stilgelegd. Dit lijkt meer op een regering van Ceausescu dan op een democratie", aldus Panayotis Kalfayanis, voorzitter van de belangrijkste vakbond van omroepmedewerkers.

De Europese Radio- en Televisie Unie (UER) heeft de Griekse regering opgeroepen de beslissing in te trekken. Het bestaan van openbare omroepen en hun onafhankelijkheid tegenover de regering behoren tot de kern van democratische samenlevingen, aldus de UER.

Wanbeleid en hoge kosten De Griekse regering zegt de openbare omroep ERT te sluiten wegens het slechte beheer en de hoog oplopende kosten. Het is de bedoeling een nieuwe, kleine en compacte omroep uit te bouwen.

De ERT bestaat sinds 1938, er werken 2.900 technici, medewerkers en journalisten. De omroep verzorgt drie nationale tv-zenders en meerdere nationale en regionale radiozenders. Solidariteit

De commerciële omroepen in Griekenland zijn solidair met de ERT en staken. Ook de krantenjournalisten hebben al een 24 urenstaking aangekondigd. (Belga/TV/AVE)

Onze partners