Bescheiden conventiebonus voor Obama

11/09/12 om 00:33 - Bijgewerkt om 00:33

Na de Democratische Conventie van vorige week vertonen de peilingscijfers van VS-president Obama een kleine, maar merkbare opwaartse knik. Ook zijn fondsenwerving draait beter.

Bescheiden conventiebonus voor Obama

© Reuters

Volgens een nieuwe peiling van CNN loopt de president (52%) zes procent voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney (46%). Een week terug, vlak na de Republikeinse Conventie in Tampa, lagen beide mannen nog nek aan nek met elk 48 procent.

Ook in de dagelijkse 'tracking polls' van de firma's Rasmussen en Gallup loopt de president telkens vijf procent voor.

Of dat blijft duren, valt te bezien. Amerikaanse presidentskandidaten krijgen wel vaker een duwtje in de rug na hun Conventies. Die grootscheepse partijcongressen zijn bij wijze van spreken één dagenlange reclamespot voor de televisiecamera's.

Fondsenwerving

Opvallend is dat Romney aan de Republikeinse Conventie geen vergelijkbare 'bounce' overhield. Neil Newhouse, een peiler die voor Romney werkt, stelde in een reactie dat Obama's goeie peilingscijfers van voorbijgaande aard zullen blijken.

"Wind u niet teveel op over nieuwste peilingen", schreef hij in een statement. "De realiteit van de Obama-economie zal zich weer opdringen en Mitt Romney zal deze race winnen."

De peilingen waren niet het enige goede nieuws voor Obama. De president haalde in augustus 114 miljoen dollar op voor zijn campagne. Mitt Romney klokte af op 12 miljoen dollar. Het was de eerste keer sinds april dat Obama meer geld inzamelde dan Romney.

Let wel: in dat bedrag zijn niet de giften inbegrepen aan de 'SuperPAC's', de politieke actiegroepen die ongelimiteerde sommen mogen uitgeven aan verkiezingsadvertenties. Zij moeten hun fondsenwervingscijfers niet bekendmaken, maar aangenomen wordt dat Romney wat dat betreft scherp in het voordeel is.

Knuffel

Het beeld van de dag kwam uit Fort Pierce, Florida, waar Obama zijn opwachting maakte in het restaurant Big Apple Pizza. Uitbater Scott Van Duzer trakteerde hem daar op zo'n forse 'bear hug', dat de leider van de Vrije Wereld met beide voeten van de grond getild werd.

De Secret Service, die de president onder andere moet beschermen tegen al te enthousiaste fans, greep niet in. Van Duzer had vooraf gevraagd of hij de president een knuffel mocht geven. (TV)

Onze partners