Beruchte gangsterbaas Whitey Bulger schuldig verklaard

12/08/13 om 23:18 - Bijgewerkt om 23:18

In Boston is James 'Whitey' Bulger schuldig bevonden aan elf moorden, oplichting en afpersing. Dat is het einde van de carrière van een van Amerika's meest beruchte en langst gezochte gangsters.

Bulger hoorde het verdict onbewogen aan in de gerechtszaal in Boston. Toen hij weggeleid werd, stak hij bij het voorbijkomen zijn duimen op naar zijn familie, melden de Amerikaanse media. De 83-jarige Bulger kan levenslang krijgen en komt wellicht nooit meer van achter de tralies.

Bulger werd vrijgesproken van zeven andere moorden, want in e rechtszaal tot ontzetting leidde bij de nabestaanden van de slachtoffers. Zijn argument dat hij vrijgesproken hoorde te worden omdat de FBI corrupt was, bleek echter weinig indruk gemaakt te hebben op de jury. Bulger maakte gebruik van het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet en koos ervoor om niet te getuigen.

Even geliefd als gevreesd

Whitey Bulger was zestien jaar lang op de vlucht toen hij in 2011 gearresteerd werd in Californië, waar hij ondergedoken leefde met zijn vriendin Catherine Greig. De politie trof bij zijn arrestatie bijna een miljoen dollar in cash aan en een klein wapenarsenaal.

Voordien was Whitey Bulger de baas van de beruchte Winter Hill Gang en een van de meest gevreesde gangsters van Boston. In de Ierse arbeiderswijken wist iedereen wie hij was en wat hij deed. Desondanks was hij er net zo geliefd als gevreesd, te meer omdat hij er ook te beroerd voor was om met Thanksgiving Day gratis kalkoenen uit te delen aan de armen.

Jack Nicholson

Hoewel iedereen donders goed wist wie hij was, wist Bulger jarenlang uit de klauwen van de politie te blijven. Hij deed dat door jarenlang concurrenten te verklikken bij de FBI. Toen dat na verloop van tijd niet meer hielp, gebruikte hij zijn eigen informant bij de FBI. Dat was agent John 'Zip' Conolly, die net als hij was opgegroeid in de achtergesteld Ierse wijk South Boston. Die waarschuwde hem in 1995 op het laatste nippertje dat hij gearresteerd zou worden.

Bulger is zo legendarische dat er meerdere boeken aan hem gewijd werden. Jack Nicholson speelde een personage dat op hem gebaseerd was in de film 'The Departed' van Martin Scorcese. Tijdens zijn proces maakte Bulger constant aantekeningen. Aangenomen wordt dat hij niet alleen een proces in beroep voorbereidt, maar ook zijn memoires.

Onze partners