Beroemdste magistraat van Spanje veroordeeld

09/02/12 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Het Hooggerechtshof van Madrid heeft de Spaanse rechter Baltasar Garzon schuldig bevonden aan het illegaal afluisteren van gesprekken.

Beroemdste magistraat van Spanje veroordeeld

© Image Globe

Garzon zou voor een onderzoek naar corruptie illegaal de gesprekken tussen verdachten en hun advocaten hebben afgeluisterd. Hij krijgt een verbod om de komende elf jaar nog als rechter op te treden, zo werd bij de rechtbank vernomen. De uitspraak van maakt wellicht een einde aan de carrière van de gerenommeerde rechter.

Garzon is de beroemdste magistraat van Spanje. Met zijn onderzoeken tegen voormalige militaire machthebbers in Latijns-Amerika maakte hij wereldwijd naam als "tirannenjager" en werd hij genomineerd als kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede.

Augusto Pinochet

In 1998 bewerkstelligde hij de arrestatie van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in Londen. De Britse Justitie leverde Pinochet evenwel niet uit aan Spanje en liet hem uiteindelijk naar zijn geboorteland terugkeren.

Garzon moet zich daarnaast nog voor het gerecht verantwoorden wegens zijn onderzoek naar misdaden tijdens de Franco-dictatuur. Maar het is nog niet bekend wanneer in die zaak een uitspraak zal volgen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners