Bernie Sanders ontslaat ‘honderden medewerkers’

Bernie Sanders op campagne in Indiana © REUTERS
Rudi Rotthier

Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders kondigt in een interview aan dat hij “honderden medewerkers” zal ontslaan. De mededeling volgt op tegenvallende uitslagen bij recente voorverkiezingen. Sanders wil zich vooral op de staat Californië concentreren.

Nadat Bernie Sanders dinsdag in vier van vijf voorverkiezingen verloor van Hillary Clinton, en nadat hij een week eerder verloor in de staat New York, is zijn achterstand in de strijd om delegates zo goed als onoverbrugbaar geworden. In gewonnen delegates ligt hij 300 achterop, en met de superdelegates erbij bijna 800. Met die superdelegates inbegrepen is Clinton nog 201 delegates verwijderd van een meerderheid, al winnen Democraten liever zonder dat ze van die superdelegates (partijbonzen) moeten inschakelen.

“We willen zoveel mogelijk delegates winnen”, zei Sanders woensdag in een gesprek met The New York Times, “maar op dit ogenblik hebben we geen mensen nodig in Connecticut. Die verkiezing is voorbij. We hebben er geen nodig in Maryland. Wat we gaan doen is onze middelen besteden in de 14 voorverkiezingen die nog resten, en dat betekent dat we mensen zullen ontslaan”.

Hij gaf, volgens de Times, geen precieze cijfers over de ontslagen, maar zei wel dat het om “honderden betaalde medewerkers” zou gaan. “We hadden veel mensen in dienst”.

The Washington Postberichtte even later dat er tussen 325 en 350 mensen in dienst zullen blijven. In de eerste maanden van dit jaar had Sanders ruim 1.000 betaalde medewerkers.

‘Een smal pad’

“Als we dit winnen (de nominatie), zullen ze opnieuw in dienst komen”, zei Sanders aan de Times over de komende ontslagen. “Maar op dit ogenblik moeten we al onze middelen voor de resterende staten inzetten”.

Er is geen geldgebrek, aldus Sanders, wiens campagne de voorbije maanden meer geld inzamelde dan die van rivaal Hillary Clinton.

Hij wil vol inzetten op Californië. “Symbolisch en in termen van delegates – als we de grootste staat in het land kunnen winnen, zendt dit een echte boodschap naar de Amerikanen en naar de delegates dat het met deze campagne de juiste kant opgaat.”

Californië kiest op 7 juni, helemaal aan het eind van de voorverkiezingen – bij de Democraten wordt nadien alleen nog gekozen in hoofdstad Washington D.C.

Tegen Californië heeft Clinton misschien de nominatie al op zak.

In een ander interview, met de Washington Post, gaf Sanders aan dat hij “een smal pad” naar de nominatie behoudt, maar dat de kansen nu wel slecht liggen.

Het ontslaan van medewerkers is volgens de Post een uiting van dat pessimisme: “Een campagne die meer vertrouwen heeft in de vooruitzichten om de nominatie te winnen, zou wellicht meer geneigd zijn mensen te behouden om de verkiezingen van november voor te bereiden”.

Partner Content