Berlusconi zit links op de hielen op 15 dagen van verkiezing

08/02/13 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

De linkse Italiaanse coalitie geleid door Pier Luigi Bersani wordt op de hielen gezeten door de rechtse coalitie die oud-premier Silvio Berlusconi op poten heeft gezet.

Berlusconi zit links op de hielen op 15 dagen van verkiezing

© AFP

De linkse Italiaanse coalitie geleid door Pier Luigi Bersani wordt op de hielen gezeten door de rechtse coalitie die oud-premier Silvio Berlusconi op poten heeft gezet. De laatste peilingen, geven links nog een voorsprong van 4 à 5 procentpunten op de rechtse concurrentie. Hoewel links nog altijd op kop ligt, halen ze mogelijk niet genoeg zetels om een regering te kunnen vormen. Vermoed wordt dat Bersani een coalitie zal moeten sluiten met aftredend premier Mario Monti, wiens partij het moeilijk heeft om in de peilingen de derde plaats te behouden.

In Italië verbiedt de wet het om peilingen te publiceren op minder dan 15 dagen voor de verkiezingen. Twee maanden geleden nog gaven de peilingen links een voordeel van 15 à 20 procent, maar Berlusconi heeft een ongelooflijke inhaalbeweging gemaakt. In drie verschillende peilingen bedraagt het verschil tussen links en rechts 4 à 5 procentpunten. "Het verschil tussen de twee kampen ligt op ongeveer vier punten, en ik verwacht dat dat zo blijft", zegt Nicola Piepoli, voorzitter van een van de peilingsinstituten. "Er is misschien nog een campagne van een drie maanden nodig om die cijfers gevoelig te veranderen."

De meeste peilingen geven aan dat ook de centrumcoalitie van premier Mario Monti in populariteit gedaald is. Die moet in sommige peilingen de derde plaats laten aan de MoVimento 5 Stelle van de bekende blogger en comedian Beppe Grillo. Het aantal onbeslisten en onthoudingen zou tussen de 30 en 35 procent hangen, volgens de peilingen.

Berlusconi, kat met negen levens

Berlusconi, die onder meer door zijn media-imperium lang politiek onsterfelijk gewaand werd, moest afstand doen van het premierschap in november 2011 onder druk van de financiele markten. Recent werkte hij zich weer op het politieke voorplan door aan te kondigen dat hij weer zou opkomen bij de verkiezingen. Berlusconi ambieert niet de premierpost, maar wel de portefeuille van het ministerie van Economie. Of dat een goede zaak zou zijn, lijkt alvast volgens de beurs van Milaan niet zeker: geruchten over zijn nakende aftreden deden immers de beurs van Milaan opveren in 2011.

'Gevaarlijke propaganda'

De stijgende populariteit van Berlusconi heeft onder meer te maken met fiscale beloftes die hij deed. Il Cavaliere belooft fiscale amnestie (Berlusconi is overigens zelf voor fiscale fraude veroordeeld) en de onroerende voorheffing voor de eigen woonst te zullen terugbetalen. Ook al beweert hij dat deze maatregel "volledig gedekt" is, zijn politieke tegenstanders noemen het "gevaarlijke propaganda".

Laatst liet Berlusconi zich nog opmerken door op de internationale herdenkingsdag van de Holocaust eerst te zeggen dat (de voomalige fascistische dictator) "Benito Mussolini ook veel goede dingen gedaan heeft" en daarna in slaap te vallen tijdens de plechtigheid.

Onze partners