Berlusconi wil minister van Economie worden

07/01/13 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Silvio Berlusconi heeft een verkiezingsakkoord gesloten met de Lega Nord. Als die alliantie wint, wil hij graag minister van Economie worden.

Berlusconi wil minister van Economie worden

© Reuters

Er is een verkiezingsakkoord gesloten tussen het Volk van de Vrijheid (PdL), de centrumrechtse partij van ex-premier Silvio Berlusconi, en de populistische, radicaalrechtse beweging Lega Nord. Dat heeft Berlusconi verklaard tijdens een interview met de commerciële zender RTL.

"Habemus papam vannacht", aldus Silvio Berlusconi. "Er is een akkoord tussen ons en de Lega Nord. Ikzelf, en namens de Lega Nord ex-minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni, hebben het akkoord ondertekend. Hij zal kandidaat zijn in Lombardije. Ik zal de leider van de gematigden zijn", zo verklaarde Silvio Berlusconi. Persagentschap schrijft dat in het akkoord staat dat Berlusconi de kandidatuur van Maroni als president van de regio Lombardije zal steunen bij een overwinning.

Over de naam van de voorzitter van de raad (de premier, nvdr.) "zal beslist worden als we winnen", bleef hij voorzichtig. Voor Berlusconi kan Alfredo Alfano, de nationale secretaris van de PdL, de toekomstige Italiaanse premier worden indien centrumrechts in februari de verkiezingen wint. Volgens Reuters ziet Berlusconi voor zichzelf de post van minister van Berlusconi.

Peilingen geven links voorsprong

In de peilingen wordt de partij van Berlusconi ruim voorafgegaan door de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani dat tussen 38 en 39 procent zou halen. De alliantie van PdL en Lega Nord wordt 28 procent voorspeld. Het centrulblok van Mario Monti zou goed zijn voor 14 à 15 procent.

De Lega Nord en de PdL waren geallieerden tot de val van de regering-Berlusconi in de herfst van 2011. Berlusconi had zijn defenastratie te danken aan druk van de financiële markten.

In tegenstelling tot de PdL weigerde de Lega Nord in 2011 steun te verlenen aan de technocratische regering van Mario Monti. De Italianen schudden op 24 en 25 februari de kaarten.Onze partners