Berlusconi wil in de politiek blijven

10/01/14 om 23:00 - Bijgewerkt om 23:00

Gerechtelijk verbod of niet, ex-premier van Italië Silvio BVerlusconi ambieert weer een politiek mandaat. Hij wil Europese lijsttrekker worden van zijn partij Forza Italia.

Berlusconi wil in de politiek blijven

Silvio Berlusconi wil naar Europa. © Reuters

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi wil, hoewel hij als gevolg van zijn Mediaset-veroordeling het verbod heeft gekregen om de volgende drie jaar een openbare functie te vervullen, lijsttrekker worden bij de Europese verkiezingen later dit jaar voor de door hemzelf opgerichte Forza Italia-partij. Forza Italia (Hup Italië) is de nieuwe -ook de oorspronkelijke- naam van het Volk van de Vrijheid (PdL). Dat meldt het agentschap Aki (Adnkronos) onder verwijzing naar uitlatingen van een partijlid van Il Cavaliere.

Huisarrest

In november vorig jaar werd de voormalige charmezanger zijn zetel in de Senaat ontnomen omdat hij wegens belastingfraude is veroordeeld. De 77-jarige mediatycoon moet ofwel een jaartje gemeenschapsdienst vervullen ofwel die periode onder huisarrest blijven.

Schorsing

Maar leeftijd noch veroordelingen lijken vat te hebben op de conservatieve politicus. Hij zou "internationale advocaten" onder de arm hebben genomen om een schorsing van zijn verbod op politieke bezigheden te bekomen. Overigens zou de Cavaliere in het geval hij een lijst mag trekken, niet geheel kansloos zijn: schandalen als Rubygate en de veroordelingen blijken evenmin vat te hebben op Silvio's populariteit. (Belga/TV)

Onze partners