Berlusconi stapt dan toch op

© Reuters

Enkele uren nadat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op zijn Facebook pagina bekendmaakte dat er geen sprake is van opstappen, maakte de Italiaanse president Napolitano bekend dat Berlusconi ontslag neemt.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi neemt ontslag als regeringsleider van zodra het parlement het door de
Europese Unie gevraagde pakket besparingsmaatregelen goedgekeurd heeft. Dat heeft de Italiaanse president Giorgio Napolitano meegedeeld.

Berlusconi had net voor de mededeling een ontmoeting in het Quirinaal met het Italiaanse staatshoofd. De parlementaire goedkeuring kan enkele dagen, maar mogelijk ook enkele
weken op zich laten wachten. In principe spreekt de Senaat zich op 18 november over het maatregelenpakket uit, de Kamer ergens tussen nu en het eind van de maand.

Van zodra Il Cavaliere van het hoogste politieke toneel is verdwenen – een verzuchting van niet alleen de oppositie en de internationale financiële markten, maar steeds meer ook van eigen coalitiegenoten – zal Napolitano overleg voeren met alle politieke groeperingen, luidde het in het communiqué.

Regering van nationale eenheid
Blijkbaar is, na Griekenland, nu ook in Italië sprake van de vorming van een “regering van nationale eenheid” en, net zoals in Hellas, circuleert ook voor de overgangsregering in Rome de naam van een oud-eurocraat: voormalig Europees commissaris voor
Concurrentiebeleid Mario Monti. Over vervroegde verkiezingen wordt vooralsnog niet gesproken.

Voorafgaand aan het ontslag van Silvio Berlusconi heeft het Italiaans parlement de begroting van 2010 goedgekeurd, maar de premier verloor wel zijn parlementaire meerderheid. De stemming werd een kaakslag voor premier Silvio Berlusconi. Van de 630 parlementariërs stemden 308 voor: dat is acht minder dan de 316 zetels die nodig zijn voor een absolute meerderheid.

De goedkeuring is te danken aan het feit dat 321 parlementsleden – waaronder de voltallige oppositie – het bij een onthouding hielden. Het verlies van die absolute meerderheid is de premier fataal geworden. De grootste oppositiepartij, Democratische Partij, liet bij monde van leider Pierluigi Bersani meteen weten dat “de regering geen meerderheid heeft in dit parlement.”

De stemming is cruciaal omdat Berlusconi onder steeds groter wordende druk staat om af te treden, schreef de nieuwssite Europa Nu. Hij kijkt aan tegen een leegloop van zijn meerderheid en zowel in de kritische als in de regeringsgezinde pers wordt zijn afscheid aangekondigd. Nauwelijks een uur later werd de voorspelling bewaarheid.

Ook de leider van Berlusconi’s belangrijkste coalitiepartner, het extreemrechtse Lega Nord, Umberto Bossi riep Berlusconi op om op te stappen. “Berlusconi moet een stap opzij zetten”, zei Bossi volgens het Italiaanse persbureau Ansa. Bossi, die minister voor de Hervormingen is binnen de conservatieve regering, zei ook dat de leider van de partij Volk van Vrijheid van Berlusconi, Angelino Alfano, een mogelijke nieuwe premier kan zijn.

Ontslag

Berlusconi deed de geruchten over een nakend vertrek op zijn Facebookpagina af als “ongegrond” (letterlijk: “Le voci di mie dimissioni sono destituite di fondamento”). Niet veel later trok hij naar president Napolitano voor “een crisisgesprek”. Na de ontmoeting maakte de president bekend dat Berlusconi ontslag neemt.

Financiële strop

De Italiaanse staatsschuld, die traditioneel tot de hoogste in Europa behoort, staat op het hoogste peil sinds de derde grootste economie van de eurozone in 1999 naar de euro overschakelde . Ook de financiële markten vertrouwen Berlusconi en zijn bezuinigingsplannen niet: de beurzen klommen omhoog toen een aftreden in de lucht hing, maar zakten weer in elkaar toen de voormalige charmezanger op cruiseschepen de geruchten ontkende. Dat het IMF, op “eigen vraag”, Italië onder toezicht plaatste kon daar niets aan verhelpen. (SD/EE/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content