Berlusconi overleeft vertrouwensstemming in Kamer

14/12/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De Italiaanse premier heeft nipt een stemming over een motie van wantrouwen gewonnen. Er waren zware rellen in Rome.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdag een vertrouwensstemming in de Kamer overleefd. Berlusconi had drie stemmen op overschot.

Eerder op de dag had Berlusconi zoals verwacht een vertrouwensstemming in de Senaat overleefd. Hij haalde daar een ruime meerderheid van 162 stemmen op 308.

Voor de Kamer was vooraf voorspeld dat de stemming kantje boordje zou worden en dat werd het ook. Berlusconi haalde het met 314 stemmen tegen 311 bij twee onthoudingen. De premier had dus maar drie stemmen op overschot.

Twee overlopers

De Kamerzitting verliep zeer woelig en werd zelfs even geschorst na een begin van handgemeen tussen enkele parlementsleden wegens het feit dat twee voorstanders van Gianfranco Fini van kamp veranderden en uiteindelijk voor Berlusconi stemden.

De premier heeft geen meerderheid meer in de Kamer nadat hij de steun verloor van zijn politieke bondgenoot Fini en tientallen van diens aanhangers. In totaal 35 dissidente Kamerleden dienden een motie van wantrouwen in tegen Berlusconi. De linkse oppositie diende een gelijkaardige motie in.

Minstens negentig gewonden

Na de stemming geraakten politie en protestanten in Rome met elkaar slaags. Daarbij vielen minstens negentig gewonden. Volgens de BBC vuurde de politie traangas af toen auto's in brand werden gestoken en demonstranten eieren, verf en stenen naar de parlementsgebouwen gooiden.

Lees meer over:

Onze partners