Berlusconi maakt het opnieuw bont

19/09/11 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Maandag verscheen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi voor de rechtbank in een proces rond omkoping, het 4e waarin hij beschuldigd wordt.

Berlusconi maakt het opnieuw bont

© Reuters

De 74-jarige Italiaanse premier Silvio Berlusconi verscheen maandag voor de rechtbank in Milaan, in het kader van het proces Mills. Hij wordt ervan beschuldigd om zijn voormalige Brits advocaat David Mills te hebben omgekocht in de jaren 90. Het zou gaan om een bedrag van 440.000 euro, zodat de man zou liegen in een proces tegen Il Cavaliere. Dit is de vierde rechtszaak waarin de premier persoonlijk betrokken is.

Bovendien bezorgden uitgelekte telefoongesprekken afgelopen weekend de premier nog meer imagoschade. In een afgeluisterd telefoongesprek zei hij dat 'er elf dames in de rij stonden te wachten voor mijn slaapkamerdeur. Nadat ik er acht had afgewerkt, ben ik ermee opgehouden omdat ik niet meer kon'. Hij voegde eraan toe dat hij 'enkel in zijn vrije tijd premier is van Italië'.

De rechtszaken van Berlusconi

Daarnaast is de Italiaanse premier ook betrokken in drie andere rechtszaken, waaronder de zaak Ruby. In deze zaak wordt hij ervan verdacht om seks te hebben gehad met een minderjarige Marokkaanse prostituee. Seks met een minderjarige is strafbaar in Italië. Dit proces zal op 3 oktober worden hernomen.

De andere twee rechtszaken hebben te maken met zijn mediabedrijf Mediaset, Berlusconi wordt onder meer beschuldigd van belastingfraude en afluisterpraktijken.

'Financiële hulp aan een familie in moeilijkheden' Verder is Il Cavaliere betrokken in een zaak, waarbij acht mensen in beschuldiging werden gesteld omdat ze prostituees zouden hebben geleverd aan de man. Hiermee hoopten ze contracten, postjes of contacten in de wacht te slepen. De meest gekende in dit rijtje is de Zuid-Italiaanse ondernemer Gaimpaolo Tarantini.

Prostitutie is niet strafbaar in Italië, maar het ertoe aanzetten is dat wel. Tarantini zou de premier meer dan 500.000 euro hebben afgesnoept om te zwijgen over zijn rol als meisjesleverancier.

Berlusconi zegt dat het gaat om 'financiële hulp aan een familie in zware moeilijkheden'. Ook Duits sterretje Sabina Began, alias 'de bijenkoningin' wordt vervolgd. Ze staat ervoor bekend om een soort harem te hebben verenigd rond de regeringsleider.

Andere straffe stoten

Enkele dagen geleden kwam Berlusconi nog in het nieuws nadat hij zich uitliet over 'de dikke kont' van Angela Merkel. Toch zou hij de Duits Bondskanselier beter niet in het harnas tegen hem jagen, gezien ook Italië kans maakt om in de vuurlinie van de financiële crisis terecht te komen en wel eens Duitse hulp zou kunnen gebruiken. Er werden al twee pakketten van bezuinigingen, ten belopen van 54,2 miljard euro doorgevoerd om de begroting in evenwicht te krijgen en de enorme staatsschuld te verkleinen (120 procent van het BBP). Of dat voldoende zal zijn, moet de toekomst uitwijzen.

In het binnenland riskeert de Italiaanse premier eveneens aan steun te verliezen. Onlangs nog noemde hij zijn vaderland een 'kloteland', waaruit hij het liefst zo snel mogelijk vertrekt. Dit zou hem flink in de problemen kunnen brengen gezien zijn politiek betoog gebaseerd is op populisme en nationalisme.

Tot slot eist de Italiaanse oppositie het aftreden van Il Cavaliere. Ze vrezen dat de premier zich niet voldoende concentreert op zijn taken in deze tijd van grote economische zorgen. (EVDB)

Lees meer over:

Onze partners