Berlusconi blijft in de politiek om 'Italiaanse justitie te hervormen'

27/10/12 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

De veroordeling van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi verplicht hem politiek actief te blijven.

Berlusconi blijft in de politiek om 'Italiaanse justitie te hervormen'

© AFP

Nu hij tot vier jaar cel werd veroordeeld wegens fraude, voelt Berlusconi zich "verplicht" in de politiek te blijven "om de planeet justitie" te hervormen. Dat zei hij op TG5, een van zijn televisiezenders.

Niet onpartijdig

De celstraf van Berlusconi werd vrijdag onmiddellijk verlaagd tot één jaar. Omdat hij bovendien nog tweemaal in beroep kan gaan, is het niet duidelijk of hij ooit echt in de cel zal vliegen.

Woensdag, dus nog voor zijn veroordeling, zei Berlusconi (76) al dat hij zich in de lente van 2013 niet meer kandidaat zal stellen bij de volgende parlementsverkiezingen. Hij zei wel dat hij jonge politici zou blijven begeleiden.

Berlusconi blijft dus evenwel ook zelf actief aan politiek doen. Hij haalde al snoeihard uit naar de rechters die hem veroordeeld hebben en die volgens hem niet onpartijdig zouden zijn, en voegde er nu aan toe dat hij zich wil blijven inzetten om de Italiaanse justitie te hervormen. "Sommige mensen begrijpen niet wat mij overkomen is", klaagde hij op de televisie.

No Monti Day

Ondertussen wordt in Rome geprotesteerd tegen de huidige eerste minister, de technocraat Mario Monti. Met hun "No Monti Day" geven duizenden, vooral linkse actievoerders uiting aan hun ongenoegen over de besparingen en hervormingen die de regering-Monti de voorbije maanden doorvoerde.

Volgens de organisatoren kan het aantal deelnemers in de loop van de dag aanzwellen tot "tienduizenden mensen van elke regio van het land". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners