Berlijn verwelkomt Palestijnse ambassade

02/02/12 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

Palestina heeft voortaan een ambassadeur in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Berlijn verwelkomt Palestijnse ambassade

© Reuters

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, besliste om de status van de diplomatieke vertegenwoordiging van de Palestijnen te wijzigen van "algemene gezant" naar "diplomatieke missie, met een ambassadeur".

Volgens analisten is de beslissing van Berlijn opmerkelijk omdat Duitsland als een van de belangrijkste Europese bondgenoten van Israël wordt beschouwd. Het oprichten van een Palestijnse ambassade kan daarentegen worden beschouwd als steun voor de Palestijnse zoektocht naar internationale erkenning.

Diplomatieke statuutwijziging

In de Europese Unie keurden eerder Denemarken, Frankrijk, Spanje, Ierland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk de diplomatieke statuutwijziging voor Palestina al goed. Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, deed hetzelfde in december 2010 en gaf de Palestijnse vertegenwoordiger de titel van missieleider met de rang van ambassadeur.

Palestina werd in oktober 2011 volwaardig lid van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (Unesco). De Palestijnen willen graag een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties. Onder meer de VS en Canada hebben zich daar al tegen verzet. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners