Berlijn misnoegd over arrestatie mensenrechtenactivisten in Turkije

De Duitse regering heeft ‘met grote bezorgdheid kennis genome’ van de arrestatie van de Duitser Peter Steudtner en andere mensenrechtenactivisten in Turkije. Dat meldt een woordvoerder van de regering dinsdag. De regering heeft geen bewijzen dat de aanklachten tegen de activisten, die deelnamen aan een workshop in Istanboel, terecht zijn, klinkt het nog.

Mensenrechtenactivist Peter Steudtner werd samen met de directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International en acht andere activisten begin deze maand opgepakt. De groep wordt verdacht van ‘misdrijven in naam van een terreurorganisatie zonder er zelf lid van te zijn’. De Duitser en vijf anderen zitten nog steeds in de cel.

De Duitse regering gaat er naar eigen zeggen van uit dat Steudtner consulaire bijstand zal kunnen krijgen. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert meldde op Twitter dat Duitsland ‘solidair is met Steudtner, die ten onrechte in de cel zit in Turkije, en we zullen ons op alle niveaus inzetten om hem te helpen’.

Buitenlandse Zaken liet ondertussen weten dat Duitse diplomaten in Turkije een aanvraag hebben ingediend om Steudtner zo snel mogelijk te bezoeken. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde eerder op de G20-top in het Duitse Hamburg dat de activisten gearresteerd waren in verband met de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar, wat zou betekenen dat ze mogelijk banden hebben met Fethullah Gülen. Ankara beschuldigt die prediker ervan de coup te hebben georkestreerd vanuit de VS, waar hij al jaren in ballingschap leeft.

In totaal werden sinds de staatsgreep al 22 Duitsers opgepakt, aldus het groene parlementslid Özcan Mutlu. Dertien van hen werden ondertussen weer vrijgelaten, de anderen, waaronder journalist van Die Welt Deniz Yücel, zitten nog vast.

Volgens Martin Schulz, kandidaat-bondskanselier van de sociaaldemocratische SPD, is de Turkse overheid bezig met ‘de ontbinding van de democratie van de rechtsstaat’. In het Duitse weekblad Der Spiegel stelt hij dat de grenzen van wat we kunnen tolereren overschreden zijn, en dat men daarover niet meer mag zwijgen.

‘Ook de regeringschef van ons land niet’, zo haalde hij uit naar de huidige bondskanselier Angela Merkel. Schulz roept bovendien op om de toetredingsgesprekken tussen Turkije en de Europese Unie stop te zetten.

Partner Content