Bent u gekwalificeerd om te werken als journalist in China? Doe de test

23/12/13 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Wie binnenkort als journalist aan de slag wil in China, moet slagen voor een staatsexamen. Journalistieke ethiek en het marxisme horen volgens de overheid basisbegrippen te zijn voor journalisten.

Bent u gekwalificeerd om te werken als journalist in China? Doe de test

Journalisten in China © Reuters

In China bereiden journalisten zich al weken voor op het staatsexamen dat in januari plaatsvindt. Wie niet slaagt, moet zijn perskaart afgeven en op zoek gaan naar een andere baan. Staatsvakken als 'Journalistieke ethiek' en 'Socialisme met Chinese trekken', moeten grondig beheerd worden door journalisten, aldus de krant The New York Times.

De bedoeling van het examen is om de kwaliteit van de journalistiek te verhogen, liet de overheid verstaan. Maar volgens Chinakenners is het examen een nieuwe stap van president Xi Jinping om zijn greep op de media te versterken.

Marx en Engels

Journalisten kunnen beschikken over een tekstboek waarin 'de ideale Chinese journalistiek' haarfijn staat omschreven. "Er is een duidelijk verschil tussen journalistiek in het Westen en in China. Beide continenten volgen hun eigen pad. Er is geen vast model op weg naar ontwikkeling. Daarom staat modernisering niet gelijk aan verwestering en al zeker niet aan veramerikanisering", staat te lezen.

Deelnemers aan het examen kunnen vragen verwachten als: 'Wat is de essentie van de Chinese droom?', 'Wat verwachtten Marx en Engels van krantenreporters?' en 'Hoe verschillen Westerse en Chinese journalisten'.

Bent u gekwalificeerd om een journalist te zijn in China? The New York Times zette verschillende multiple choice-vragen op een rijtje. Onderaan vindt u de antwoorden.

Lees meer over:

Onze partners