Benoemt Obama controversiële Republikein Chuck Hagel op Defensie?

07/01/13 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

De Amerikaanse president Barack Obama zou de controversiële Chuck Hagel voordragen als nieuwe minister van Defensie.

Benoemt Obama controversiële Republikein Chuck Hagel op Defensie?

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama zou Chuck Hagel voordragen als nieuwe defensieminister, zo schrijft de Los Angeles Times. Hagel is een Republikein en zijn eventuele aanstelling zorgt voor heel wat ophef.

De naam van Chuck Hagel als opvolger van huidig defensieminister Leon Panetta circuleert al langer, maar zou binnenkort officieel bevestigd worden.

De 66-jarige Chuck Hagel is een Vietnam-veteraan en werd (naast vele andere oorlogsmedailles) met twee 'Purple Hearts' gedecoreerd. Hagel was medeoprichter van een bedrijf in mobiele telefonie en nadien voorzitter van een investeringsbank.

In 1996 werd hij in de Senaat verkozen. In juli 2008, tijdens de presidentiële campagne waarbij Obama het opnam tegen John McCain, ging Hagel met Obama (toen nog senator) op een zesdaagse trip naar Afghanistan, Irak, Jordanië en Koeweit. Tijdens deze overzeese werkbezoeken zou Hagel een vertrouwensrelatie opgebouwd hebben met Obama, aldus Time Magazine.

Hij ging op pensioen in 2009 en geeft nu les op de universiteit van Georgetown.

Controversieel

Hagel loopt uit de pas met het reguliere Amerikaanse buitenlandse beleid. In 1998 joeg hij de Democraten tegen zich in het harnas met zijn uitspraak over een kandidaat-ambassadeur voor de regering van Bill Clinton. Die zou volgens Hagel "openlijk en agressief homo" zijn. Recent excuseerde hij zich wel voor deze uitspraak.

Hagel stemde als senator vóór de oorlog die toenmalig president George Bush in Irak wou voeren, maar bekritiseerde nadien wel fel het beleid. Dat irriteerde collega-Republikeinen en maakte hem opnieuw populair bij Democraten die kritisch waren over de oorlog, zo schrijft de Los Angeles Times.

Chuck Hagel: 'Ik ben geen Israëlisch senator'

Hij drong er ook op aan dat Israël met Palestina zou onderhandelen. En toen een voormalig Midden-Oosten vredesonderhandelaar hem in 2006 vroeg waarom hij zich soms opwierp tegen pro-Israël groeperingen in de Senaat, antwoordde Hagel: "De joodse lobby intimideert een heleboel mensen hier, maar ik een Amerikaanse senator. Ik ben geen Israëlisch senator."

De Republikeinse senator Lindsey Graham noemde de nominatie op CNN schaamteloos assertief van de president en gericht aan het adres van iedereen die Israël steunt.

Ondanks zijn kritische meningen over de Irak-oorlog, vertelde Hagel in het magazine Vietnam dat hij geen pacifist is: "Ik geloof in het gebruik van een militair optreden, maar pas na een zeer zorgvuldige besluitvorming. Ik zal alles doen wat ik kan om onnodige, zinloze oorlog te voorkomen."

Bezuinigen bij Defensie en Afghanistan-exit
De New York Times bericht dat president Obama met Hagel het pad wil effenen voor bezuinigingen in de militaire begroting en een Afghanistan-exit. Het Witte Huis voorziet luid protest, maar is er gerust in dat zelfs ontevreden Democraten zullen buigen voor de keuze van hun president. (CV)

Onze partners