Benedictus XVI zoekt het verborgene op

14/02/13 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Paus Benedictus trekt zich na het einde van zijn pausschap terug in het 'verborgene'. Zijn persoonlijke secretaris blijft ook na zijn pausschap aan zijn zijde werken.

Benedictus XVI zoekt het verborgene op

© Reuters

Joseph Ratzinger, tot 28 februari nog bekend als paus Benedictus, treedt eind deze maand terug in het verborgene. "Zelfs als ik nu terugtreed, zal ik in mijn gebeden altijd bij jullie blijven. En jullie zullen bij mij blijven, zelfs als ik me terugtrek in het verborgene." Hij deelde het nieuws mee aan de Pastoors van Rome.

In zijn toespraak aan de Romeinse geestelijken keek Benedictus terug op eerdere theologische debatten, in plaats van uitgebreid in te gaan op zijn plotse terugtreding. Volgens de paus werden verschillende hervormingen uit de jaren 60 verkeerd begrepen.

Benedictus XVI behoudt zijn secretaris

De privésecretaris van de paus aartsbisschop Georg Gänswein, blijft aan de zijde van de paus werken na zijn terugtreding. Dat maakte het Vaticaan bekend.

"Ik kan zeggen dat Gänswein hem zal volgen, ook na zijn

terugtreding", aldus Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi. "Hij zal bij hem zijn in de zomerresidentie Castel Gandolfo, en ook in zijn nieuwe residentie in het Vaticaan", waar Benedictus zich uiteindelijk zal vestigen.

Eerst aftreden in 600 jaar

Lombardi had een dag eerder nog laten blijken dat het

onwaarschijnlijk was dat Gänswein bij de paus zou blijven werken. De man zal de titel van Prefect voor de pauselijke huishouding blijven dragen, aldus de woordvoerder.

Benedictus maakte maandag bekend dat hij op 28 februari terug zal treden, nadat hij bijna acht jaar paus was. Voor het eerst in bijna 600 jaar maakte een paus bekend dat hij terugtreedt. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners