Benedictus XVI heeft een pacemaker

12/02/13 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Benedictus XVI, die maandag zijn vertrek als kerkvorst aankondigde, kreeg een tijd geleden een pacemaker ingeplant.

Benedictus XVI heeft een pacemaker

© AFP

Het was de Britse krant The Times die met het gerucht kwam: Joseph Ratzinger, beter bekend als Benedictus XVI, kreeg een pacemaker ingeplant. Dat zou zijn woordvoerder, Frederico Lombardi, volgens verschillende Italiaanse media hebben bevestigd.

Hij zou de hartpomp ongeveer tien jaar geleden hebben gekregen, nadat hij ten prooi viel aan een beroerte. Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 werden vorig jaar in het Romeinse ziekenhuis Pius XI de batterijen van de pacemaker vervangen. Volgens het Italiaanse medium zou de paus zich na die operatie de vraag hebben gesteld of hij nog wel in staat was op de kerk te leiden.

Lombardi ontkent dat nu ten stelligste. Volgens hem is er geen verband tussen de hartproblemen van de pontifex maximus en zijn beslissing om af te treden. "Hij verkeert nog steeds in goede gezondheid."

Afscheid op 27 februari

Intussen verduidelijkte Lombardi ook dat de paus op 27 februari afscheid zal nemen van de gelovigen tijdens een audiëntie op het Sint-Pieters-Plein. De paus stopt ermee op 28 februari op 20 uur "omdat dat het uur is waarop de pauselijke dagtaak er meestal op zit."

De mis van Aswoensdag die de vasten inluidt zal bovendien plaatsvinden in de Sint-Pieters-Basiliek. "Normaalgezien is dit in de kerk van Sint-Sabina, maar in de basiliek op het Sint-Pietersplein is er meer ruimte." Volgens Lombardi zullen veel geloven afscheid willen nemen van de paus. Er zal ook een groot aantal kardinalen aanwezig zijn.

Tot aan zijn aftreden houdt de paus zich aan alle afspraken die hij

gemaakt had, zoals de ontmoetingen met verscheidene staatshoofden, onder wie de presidenten van Guatemala en Roemenië. (EA)

Lees meer over:

Onze partners