Ben Carson komt steeds meer in nauwe schoentjes (en haalt uit naar media)

06/11/15 om 20:56 - Bijgewerkt om 21:13

Het lijkt er sterk op dat de Amerikaanse presidentskandidaat Ben Carson, die het steeds beter doet in de peilingen bij de Republikeinen, heeft gelogen over zijn toelating tot een van de meest prestigieuze militaire scholen van de Verenigde Staten.

Ben Carson komt steeds meer in nauwe schoentjes (en haalt uit naar media)

Ben Carson © Belga Image

Ben Carson heeft altijd beweerd dat hij zich kandidaat had gesteld voor en ook toegelaten was tot de militaire academie van West Point. In zijn autobiografie Gifted Hands (1990) staat dat hij na een diner met generaal William Westmoreland, die net terug was uit Vietnam, een studiebeurs had gekregen voor de prestigieuze academie.

Een woordvoerster van de academie zei echter aan nieuwssite Politico dat er geen spoor was van een kandidatuur, laat staan een toelating van Carson.

Hiermee geconfronteerd door Politico, erkende de campagneploeg van Carson in een e-mail - aldus Politico - dat het verhaal verzonnen was: er waren gesprekken geweest, maar Carson stelde zich uiteindelijk nooit kandidaat.

'Hij werd geïntroduceerd aan mensen van West Point', schreef campagnedirecteur Barry Bennett volgens de nieuwssite. 'Zij vertelden hem dat ze hem konden helpen, maar hij heeft uiteindelijk niet gesolliciteerd.'

'Leugens'

Een en ander brengt de gepensioneerde neurochirurg nog meer in nauwe schoentjes. Zo had hij pas zwaar uitgehaald naar de media omdat die verhalen over zijn jeugd in twijfel zouden trekken. CNN had immers gemeld dat vrienden, klasgenoten en buren die met Carson opgroeiden, geen weet hebben van de gewelddadige incidenten waarover hij spreekt in zijn boek.

De Republikeinse presidentkandidaat beweert onder meer dat hij ooit probeerde een vriend neer te steken en dat de helende kracht van zijn christelijke geloof hem heeft gered van een leven vol geweld.

Ben Carson

Ben Carson © Belga Image

'Dit is een hoop leugens met de bedoeling te stellen dat ik lieg over mijn geschiedenis', zo sneerde hij op CNN. 'Ik vind dat zielig. De media proberen mij gewoon af te leiden.'

Wel erkent Carson dat hij de namen van sommige mensen in zijn boek heeft verzonnen. 'De namen zijn fictief omdat ik geen mensen hierbij wil betrekken, want ik weet wat jullie met hun levens kunnen aanrichten', zei hij volgens de krant USA Today aan reporters in Florida.

Carson beticht de media ook van selectiviteit. 'De doorlichting die jullie deden van Barack Obama komt niet eens in de buurt van wat jullie bij mij proberen. Give me a break (Laat me met rust).'

Gerenommeerd

De 64-jarige Carson, die in 2013 met pensioen ging als chirurg en dus nog maar twee jaar politicus is, staat bekend om zijn conservatieve opvattingen en is enorm populair bij de Tea Party.

Ben Carson

Ben Carson © REUTERS

Hij geldt als een schoolvoorbeeld van de American Dream en wordt - ook vanwege zijn donkere huidskleur - 'de Republikeinse Obama' genoemd. Hij groeide op in armoede en schopte het tot gerenommeerd chirurg in het John Hopkins-ziekenhuis in Baltimore. In 1987 maakte hij furore door als eerste met succes een Siamese tweeling te scheiden.

Controverse

Als presidentskandidaat kreeg hij echter al veel kritiek wegens enkele controversiële uitspraken. Zo beweerde hij al dat homoseksualiteit een keuze is, evolutie een idee van de duivel en Obamacare 'het ergste is dat de VS gekend hebben sinds de slavernij'.

Deze week nog verspreidde nieuwswebsite BuzzFeed een video waarin Carson te zien tijdens een spreekbeurt in 1998 op de Andrews University in Michigan. Hij beweert er dat de Egyptische piramides destijds geen graven waren voor farao's maar graansilo's, gebouwd door de Oudtestamentische figuur Jozef. Overigens is hij nog steeds dezelfde mening toegedaan, zo liet hij weten op CBS.

Lees meer over:

Onze partners