Bemiddelaar Brahimi zoekt verder naar oplossing Syrisch conflict

25/12/12 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Een dag na zijn ontmoeting met president Bashar al-Assad heeft de internationale gezant Lakhdar Brahimi in Syrië gesprekken aangevat met de door al-Assad gedoogde oppositie.

Bemiddelaar Brahimi zoekt verder naar oplossing Syrisch conflict

© Reuters

Een dag na zijn ontmoeting met president Bashar al-Assad heeft de internationale gezant Lakhdar Brahimi in Syrië gesprekken aangevat met de door al-Assad gedoogde oppositie. Lekken over de inhoud van het bemiddelingswerk van de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga zorgen intussen echter voor steeds meer wantrouwen bij de vechtende rebellen. Brahimi praatte in een hotel in Damascus met een zeskoppige delegatie onder leiding van Hassan Abdel Azim, de baas van het nationale coördinatiecomité voor democratische verandering (CCCND). Die beweging van linkse en nationalistische Arabische oppositiepartijen wordt getolereerd door het regime van al-Assad en kant zich tegen elke buitenlandse interventie in het land.

Na afloop van het onderhoud zei Abdel Azim aan het Duitse persbureau dpa dat Brahimi tot zondag in Syrië blijft en werkt aan een consensus tussen de VS en Rusland over een vreedzame machtsoverdracht. De Franse krant Le Figaro schreef maandag dat Washington en Moskou praten over de vorming van een overgangsregering. Al-Assad zou tot het einde van zijn mandaat in 2014 aan de macht kunnen blijven en nadien opstappen.

De berichten wekten meteen woede bij de Lokale Coördinatiecomités, de oppositie die het regime van al-Assad op het terrein bekampen. In een mededeling wezen ze dinsdag elk plan af dat hen zou dwingen te kiezen "tussen een onrechtvaardig compromis of de voortzetting van de misdaden van het regime". Ze blijven erbij dat al-Assad en de politieke en militaire verantwoordelijken van zijn regime onmiddellijk moeten vertrekken.

Brahimi verving eerder dit jaar Kofi Annan als internationale bemiddelaar in de burgeroorlog die inmiddels 42.000 mensenlevens heeft geëist. Het is inmiddels zijn derde bezoek aan Syrië. Over de inhoud van zijn gesprek met al-Assad wou Brahimi niets kwijt. (Belga/INM)

Onze partners