"Belgische wapens te zien op beelden van protest in Libië"

22/02/11 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Op YouTube staat een filmpje van een burger die zwaait met een FN 303, een wapen van de Waalse fabriek FN Herstal.

"Belgische wapens te zien op beelden van protest in Libië"

Op YouTube staat een filmpje van een burger die in de Libische stad Benghazi zwaait met een FN 303, een wapen van de Waalse wapenfabriek FN Herstal. Dat meldt de krant La Meuse.

Het filmpje (zie onderaan artikel) werd blijkbaar maandag gepost onder de titel 'Libya - Benghazi - Weapons of African mercenaries'. Volgens La Meuse wordt nog onderzocht of de beelden wel degelijk zijn gemaakt bij de protesten in Benghazi, de tweede stad van Libië.

Dat het zichtbare wapen een FN303 is, afkomstig uit de Waalse wapenfabriek in Herstal, staat wel vast. Dat bevestigt onderzoeker Luc Mampaey van het GRIP (Groupe de Recherche et d'Information sur la Paix et la Sécurité). De FN303 is een wapen dat ingezet wordt om oproer tegen te gaan en dat geboekstaafd staat als 'niet-dodelijk'.

Vergunning

Het Waals Gewest gaf FN Herstal de toestemming om in 2009 met Libië een contract af te sluiten voor de verkoop van wapens. Die beslissing wordt op dit moment nog altijd door een aantal ngo's betwist bij de Raad van State.

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) heeft de Belgische ambassade in Libië maandag gevraagd om een inschatting te maken van "het risico op gebruik" van Waalse wapens bij de harde repressie van de protesten in Libië. Mocht blijken dat het certificaat van eindgebruiker niet werd gerespecteerd, dan zal de Waalse regering niet aarzelen de situatie bij Europa aan te klagen, klonk het.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) reageerde echter sceptisch over de mogelijkheden om dat te controleren.

De beelden volgens La Meuse:

Onze partners