‘Belgische Syriëstrijders voegen zich bij ISIS, omdat andere rebellen te laks omspringen met sharia’

Inname Irak © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

ISIS, de Islamitische Staat in Irak en de Levant, boekte de afgelopen dagen en weken aanzienlijke terreinwinst in Irak en Syrië. ‘Ook een heleboel Belgische Syriëstrijders sluiten zich aan bij ISIS omdat ze vinden dat andere rebellengroepen de sharia niet strikt genoeg naleven’, aldus Arabist Pieter Van Ostaeyen.

ISIS, de Islamitische Staat in Irak en de Levant, boekte de afgelopen dagen en weken aanzienlijke terreinwinst in Irak. ISIS streeft naar een groot islamitisch kalifaat. De organisatie opereert dan ook over de landsgrenzen heen en is naast Irak actief in Syrië, waar ze strijdt tegen rebellenbewegingen en het regeringsleger van president Bashar al-Assad. Eerder distantierde Al Qaeda zich van ISIS omdat de groep zich ’te extreem opstelt’. “Ook veel Belgische Syriëstrijders sluiten zich aan bij ISIS omdat andere rebellengroepen in Syrië volgens hen de sharia niet strikt genoeg naleven”, zegt Arabist-Islamoloog Pieter Van Ostaeyen aan Knack.be.

1. Hoe realistisch is het islamitisch kalifaat dat ISIS wil stichten?

Paul Van Ostaeyen: “De terreinwinst die ISIS op dit moment boekt in Irak is aanzienlijk. Als een ware pletwals neemt ISIS belangrijke gebieden in het noorden van het land in. Wat er nu gaande is in Irak, kan je bijna omschrijven als een blitzkrieg. Afhankelijk van de reactie van de Amerikanen, zal ISIS verder kunnen oprukken of niet. De weerstand van de Irakese soldaten is op sommige plekken alvast erg zwak. Bovendien voert ISIS sterk propaganda, eigenlijk kan je bijna spreken van een psychologische oorlogsvoering waardoor sommige soldaten vluchten.”

“De woordvoerder van ISIS, Abu Mohammed al-Adnani, verklaarde eerder al letterlijk de oorlog en hij liet weten dat de organisatie vastberaden is om Bagdad in te nemen. ‘Wanneer dat gebeurt, zal het kalifaat worden uitgeroepen’, klonk het. Op dit moment bevindt ISIS zich op zo’n honderd kilometer van de hoofdstad, waardoor de invasie van Bagdad niet meer onmogelijk lijkt.”

2. Welke rol speelt of kan de internationale gemeenschap spelen?

Van Ostaeyen: “Hoe en of de internationale gemeenschap zal reageren, is voorlopig nog onduidelijk. Ongetwijfeld zitten ze nu in Washington met de handen in het haar, maar dat wil nog niet zeggen dat ze gaan interveniëren. Kijk naar Syrië, ook daar is de VS of het Westen nog niet tussengekomen.”

“Ik denk dat deze crisis alleen opgelost raakt, door grondtroepen gestuurd door het Westen. Al mogen we de rol van de Koerden zeker niet onderschatten. Zij bieden op dit moment al weerwerk en hebben er belang bij dit verzet in de toekomst op te voeren. De Koerden bezitten namelijk een autonome regio in het noorden van Irak. (Slechts op een uur rijden van Mosul de tweede grootste stad die eerder deze week werd ingenomen).De Koerden dromen namelijk nog steeds van een eengemaakt Koerdistan, dat onder meer gebieden uit Syrië en Iran omvat. Daarom hebben de Koerden hun eigen belangrijke redenen om ISIS te stoppen.”

3.Wat met de Belgische Syriëstrijders: vertrekken zij doelbewust om deel uit te maken van ISIS of blijft de strijd tegen Assad hun eerste doel?

Van Ostayen: “Bij ISIS vechten inderdaad een heleboel internationale, en dus ook Belgische strijders, mee. Maar de Belgische Syriëstrijders vertrokken naar een land in oorlog met als doel te strijden tegen president al-Bashar Assad. Toen de eerste Belgische strijders vertrokken, bestond ISIS overigens nog niet.”

“Maar een heleboel Syriëstrijders zijn ontgoocheld in rebellengroepen als Jabhat al-Nusra, omdat zij de sharia niet strikt genoeg toepassen. Uit frustratie sluiten ze zich aan bij ISIS. Hoewel Jabhat al-Nusra eveneens ijvert voor één islamitisch rijk, staat deze afsplitsing van Al Qaeda lijnrecht tegenover ISIS. Een groot verschil is dat Jabhat al-Nusra nog geen gebieden controleert, terwijl ISIS als een pletwals tekeer gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content