Belgische politie zet permanent mannetje in Tunis

De ingang van het Bardomuseum in Tunis waar op 18 maart 23 mensen om het leven kwamen bij een terroristische aanslag. © Belga Image

De Belgische politie gaat iemand permanent in Tunis stationeren die zich specifiek zal bezighouden met de doorstroming van inlichtingen en informatie rond veiligheid. ‘Tunesië heeft 5.500 Syriëstrijders en daar willen we zoveel mogelijk over weten.’

Doorstroming van inlichtingen over ‘foreign fighters’ is enorm belangrijk, zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ter plaatse. De inlichtingendiensten in Tunesië zitten op heel wat informatie, maar die stroomt volgens de N-VA-minister nog onvoldoende door. Een permanente verbindingsofficier moet dat verbeteren, al moeten de laatste punten en komma’s nog worden uitgeklaard.

Ook op andere punten hoopt Jambon op versterkte politiesamenwerking met Tunesië. België zou bijvoorbeeld ondersteuning kunnen bieden en opleidingsprogramma’s kunnen uitwerken. Maar net als in Algerije hoopt Jambon ook van Tunesië bij te leren op het vlak van deradicalisering. “We kunnen in beide richtingen leren.”

Voorlopig geen aanpassing reisadvies

Toch moest de minister de Tunesiërs ook ietwat teleurstellen. Zij dringen in hun diplomatieke contacten al langer aan op een aanpassing van het Belgische reisadvies over Tunesië, in de hoop enkelen van de honderdduizenden Belgische toeristen die Tunesië jaarlijks aandeeden, terug te lokken. Sinds de aanslagen reist geen kat nog naar het Noord-Afrikaanse land. België paste het reisadvies na de aanslagen erg snel aan en intussen worden ‘niet-noodzakelijke reizen’ nog steeds afgeraden.

In principe gaat het om een bevoegdheid van Buitenlandse Zaken, maar ook Jambon onderstreepte dat het reisadvies niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Wij doen dat niet als hobby, dat is gebaseerd op grondige analyses over de situatie. Neem maar van mij aan dat we ons advies meteen zullen aanpassen wanneer de situatie dat toelaat.”

Defensie

Naast Jambon timmert ook Defensieminister Steven Vandeput aan de weg in Tunesië. Gezien de strategische focus die hij de komende jaren wil leggen op Noord-Afrika, is het ook in Tunis van belang contacten te leggen en de fundamenten uit te tekenen voor veel hechtere samenwerking in de toekomst, klonk het nog bij hem.

Bloemen aan Bardomuseum

De Belgische regeringsdelegatie heeft in Tunis de bloedige aanslag op het Bardomuseum herdacht. Jambon, Vandeput en Francken legden een bloemenkrans neer bij de gedenkplaat op de plek waar terroristen een half jaar geleden 23 toeristen neerkogelden, onder wie een Belgische vrouw.

Een kort bezoek aan het quasi lege Bardomuseum maakt meteen duidelijk dat van toerisme geen sprake meer is. Ook aan het Carthagomuseum verderop in de stad springt het gebrek aan toeristen meteen in het oog. ‘Toon alsjeblieft de beelden van veilige straten, cafés en nachtclubs’, smeken de mannen van enkele desolaat ogende souvenierwinkeltjes voor de deur. die hun tijd doden met een zoveelste spelletje petanque. ‘Dit is voor ons een ramp.’ (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content