Belgische para's naar Ivoorkust

06/12/10 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

De Special Forces hebben als taak om, indien nodig, de ambassadeur en zijn diplomatiek personeel te beschermen.

Belgische para's naar Ivoorkust

© EPA

De Belgische regering heeft een team van Special Forces naar Ivoorkust gestuurd om, indien nodig, de ambassadeur en zijn diplomatiek personeel te beschermen.

Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bevestigd.

De situatie in Ivoorkust is erg onstabiel sinds de uitslag van de presidentsverkiezingen bekendraakte. Zowel aftredend president Laurent Gbagbo (65) als zijn uitdager, ex-premier Alassane Ouattara (68), eisen het presidentschap op. Beiden legden ook al de eed af.

Ouattara werd donderdag door de Ivoriaanse centrale kiescommissie als winnaar uitgeroepen, maar de Grondwettelijke Raad annuleerde de uitslag op vraag van het kamp-Gbagbo.

De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie, steunt oppositiekandidaat Ouattara. De Zuid-Afrikaanse ex-president Thabo Mbeki is momenteel in Abidjan om te bemiddelen.

Grenzen open

Het Ivooriaanse leger kondigde zondagavond aan dat het opnieuw de grenzen van het land openstelt. De landsgrenzen, luchthavens en havens waren sinds donderdagavond gesloten.

De FOD Buitenlandse Zaken raadt evenwel niet-noodzakelijke reizen naar Ivoorkust af. Brussels Airlines schort minstens tot dinsdag de vluchten vanuit Brussel naar Abidjan op.

(KVDA)

Onze partners