Belgische Navo-troepen bijna werkloos in Afghanistan

19/09/12 om 05:51 - Bijgewerkt om 05:51

De Belgische militairen in Kunduz mogen niet meer op het terrein gaan met de Afghanen die ze opleiden. Een pijnlijk gevolg van de strakke nieuwe Navo-veiligheidsmaatregelen.

De Navo zette dinsdag de operaties waarbij buitenlandse soldaten zij aan zij met Afghaanse militairen werken op een lager pitje, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Aanleiding voor de nieuwe veiligheidsvoorschriften is het stijgende aantal incidenten warbij Afghaanse soldaten het vuur openen op hun Navo-collega's. Deze week was er een aanslag in de buurt van de luchthaven van Kabul op een busje met buitenlandse werknemers. Een tweetal weken geleden kwamen ook Amerikaanse Special Forces om bij een aanslag door een Afghaanse politierekruut.

Grote gevolgen

De algemene maatregel die de Navo nu uitvaardigt, heeft grote gevolgen voor de Belgische militairen in het Noord-Afghaanse Kunduz. Ze mogen de Afghaanse soldaten die ze trainen, niet meer begeleiden bij hun opdrachten buiten de poort van de compound.

De Belgische soldaten zijn in Kunduz verantwoordelijk voor de opleiding van het Afghaanse bataljon Kandak 209. Ten laatste tegen 2014 moeten de Afghaanse soldaten zonder hun Belgische begeleiders kunnen functioneren. Tegen dan wil de Navo Afghanistan verlaten en moeten de Afghanen zelf instaan voor de veiligheid. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners