Belgische missie tegen IS in Irak beëindigd

29/06/15 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Het Belgische leger zet na negen maanden een punt achter de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. De regering besloot namelijk geen extra budget uit te trekken voor dit jaar.

Belgische missie tegen IS in Irak beëindigd

Minister van Defensie Steven Vandeput © Belga

Na negen maanden zet het Belgische leger dinsdag 30 juni een punt achter de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. In samenwerking met Nederland hoopt het leger de missie volgend jaar te hervatten, zo is uit goede bronnen vernomen.

Geen extra budget

Sinds oktober namen zes Belgische F-16's en 120 militairen deel aan de coalitie tegen de terreurbeweging. Vanop een luchtmachtbasis in Jordanië voerden ze bombardementen uit op stellingen van de jihadistische beweging in Irak.

Volgens een begin juni opgemaakte balans zijn 726 vluchten uitgevoerd en 141 bommen gedropt. Dinsdag valt het doek over de missie en donderdag keren de vliegtuigen terug. De regering besloot immers geen extra budget uit te trekken voor dit jaar.

Mogelijk wordt de missie volgend jaar wel hervat, in samenwerking en in rotatie met Nederland. Volgens een scenario dat Brussel en Den Haag momenteel bespreken, zou de Nederlandse missie in oktober verlengd worden tot juni 2016. Daarna zouden de Belgen opnieuw overnemen.

Opleidingsmissie

Intussen blijft een beperkt aantal Belgen in Jordanië en bij het commandocentrum in Qatar. België blijft wel deelnemen aan de opleidingsmissie voor Iraakse soldaten nabij Bagdad. Die missie is in maart aangevat en loopt nog tot eind augustus.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maakte reeds zijn voornemen bekend om die missie te verlengen tot het einde van het jaar. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners