Belgische mijnenveger Narcis onder NAVO-bevel in Libische oorlog

23/03/11 om 18:33 - Bijgewerkt om 18:33

De Belgische mijnenveger Narcis start woensdagavond omstreeks 19.00 uur aan de missie "Unified Protector" onder NAVO-bevel.

Belgische mijnenveger Narcis onder NAVO-bevel in Libische oorlog

© belga

De Belgische mijnenveger Narcis start woensdagavond omstreeks 19.00 uur aan de NAVO-missie "Unified Protector". De missie heeft tot doel het VN-wapenembargo in Libië af te dwingen. Volgens kapitein-ter-zee Jean-Thierry Pynoo blijft de opdracht van de Narcis beperkt tot het in kaart brengen van de maritieme activiteiten in een toegewezen zone.

De Narcis bevindt zich in het kader van de NAVO-antiterreurmissie "Active Endeavour" al langer in de regio. Hoewel het bondgenootschap besliste de vloot eerder al naar de Libische kust te loodsen, werd dinsdagavond uiteindelijk een nieuwe missie gelanceerd. Het commando opereert nu vanuit het Italiaanse Napels en beschikt intussen over minstens zeventien schepen, waaronder de Belgische Narcis.

De opdracht van de Belgische mijnenveger beperkt zich tot het in kaart brengen van het maritiem verkeer en het controleren van de scheepvaartgegevens die de betrokken schepen doorgeven. Dat gebeurt voornamelijk via de radio. Mogelijk gewelddadige interventies zijn tot nader order niet mogelijk, omdat de Narcis daar niet voor uitgerust is.

Behalve de Narcis stuurde ons land al vier straaljagers (en twee reservetoestellen) het luchtruim in om deel te nemen aan de internationale coalitie die boven Libië een no-fly zone heeft ingesteld. De Belgische vliegtuigen hebben voorlopig nog geen vijandige toestellen moeten onderscheppen.

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners