Belgische medewerker Artsen zonder Grenzen omgebracht in Somalië

30/12/11 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Bij een schietpartij in de gebouwen van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in het Somalische Mogadishu zijn twee humanitaire werkers om het leven gekomen, een Belg en een Indonesiër.

Belgische medewerker Artsen zonder Grenzen omgebracht in Somalië

© Reuters

Volgens AZG is het Belgische slachtoffer Philippe Havet, een ervaren noodhulpcoördinator van 53 jaar. De man zou al sinds 2000 voor AZG gewerkt hebben, in landen als Angola, Congo, Indonesië, Libanon, Sierra Leone, Zuid-Afrika en Somalië.

De man uit Indonesië is Karel Keiluhu, ook gekend als "Kace", een arts van 44 jaar. Hij werkte voor AZG sinds 1998 in zijn thuisland Indonesië en in Ethiopië, Thailand en Somalië.

Nieuwsagentschap AFP zegt dat Havet om het leven kwam tijdens de schietpartij, en dat Keiluhu later op de avond overleed in het ziekenhuis. De politie vermoedt dat de dader zich wreekte omdat hij recent ontslagen werd door de ngo. Woensdag zou hij nog een heftige discussie gehad hebben met zijn vroegere werkgever, donderdag zou hij met een wapen teruggekeerd zijn. De man kon opgepakt worden. "De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk", zegt AZG evenwel in een persbericht.

AZG zegt dat het medewerkers terugtrekt om veiligheidsredenen. Wel blijft het doorgaan met humanitair werk in Mogadishu en de rest van Somalië. Sinds 1991 is AZG actief in Somalië. De hulporganisatie heeft er momenteel dertien projecten, gaande van noodhulp tot vaccinatiecampagnes en voedselhulp. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners