Belgische hulpverlener in Pakistan: “Nooit meegemaakt”

In het door overstromingen getroffen Pakistan hebben momenteel 10 tot 14 miljoen mensen dringend nood aan drinkwater. “Dit heb ik nooit eerder meegemaakt,” zegt Benoit De Gryse van Artsen zonder Grenzen.

“De noden van de bevolking zijn veel groter dan de hulpverlening die momenteel op het terrein aanwezig is,” zei De Gryse woensdagochtend aan Belga.

De gigantische proporties van de ramp in Pakistan blijken volgens de Gryse ook uit de omvang van de vernietigde landbouwgebieden en de schade aan de infrastructuur.

Vergelijkingen met de tsunami en de aardbeving in Haïti vindt hij echter “een beetje macaber”. Daar vielen honderdduizenden doden, in Pakistan tot dusver ‘slechts’ zo’n 1.600.

Hulpverlening

De Gryse verzorgt de coördinatie vanuit de hoofdstad Islamabad. Twee weken na het begin van de rampspoed is het water in de noordelijke provincies wat aan het zakken en komen de hulpverlening en de opkuis op gang.

Sinds enkele dagen treft een “tweede golf” overstromingen ook de meer zuidelijke provincies Punjab en Sindh, en daar is de hulpverlening helemaal nog niet op toerental.

Kritiek

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is intussen teruggekeerd naar zijn land, na een Europees uitstapje dat de kritiek op hem en zijn regering deed aanzwellen.

Mensen zijn woedend over de volstrekt inadequate manier waarop de autoriteiten de hulpverlening organiseren en voelen zich in de steek gelaten.

Het Wereldvoedselprogramma vraagt de internationale gemeenschap om 163 miljoen dollar (125 miljoen euro) voor voedsel en andere hulp voor de slachtoffers in Pakistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content