Belgische F-16's voeren eerste vluchten uit boven Irak

02/10/14 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:15

Twee Belgische F-16's voerden hun eerste operationele missies uit boven Irak. Ze schoten beelden die geanalyseerd zullen worden.

Belgische F-16's voeren eerste vluchten uit boven Irak

De Belgische F-16's stijgen op in Florennes richting Irak. © BELGA

Woensdag hebben de eerste F-16's van de Luchtcomponent van de Belgische Defensie hun eerste operationele missie boven Iraaks grondgebied uitgevoerd. Dat heeft de woordvoerder van Defensie bekendgemaakt.

Twee Belgische F-16's stegen op vanop hun vliegbasis. Zij voerden een verkenningsmissie uit boven het Iraakse grondgebied in de wijde omgeving van Bagdad. De toestellen keerden na een vlucht van ongeveer drie uur terug naar hun thuisbasis in Jordanië.

De toestellen tankten tijdens de vlucht twee keer brandstof bij en waren uitgerust met een geladen boordkanon en precisie geleide wapens. Tijdens deze eerste missies werden de wapensystemen niet gebruikt.

Beelden voor analyse

De beelden van de verkenningsapparatuur ('sniper pod') aan boord werd aan gespecialiseerde interpretatoren overgemaakt voor verdere analyse. Ook in de komende dagen zal het detachement nieuwe sorties vliegen.

Operation Desert Falcon

België heeft onder meer zes F-16's ter beschikking gesteld. De toestellen maken deel uit van de multinationale coalitie om de IS-dreiging te bekampen. Hun opdracht omvat het verzekeren van luchtsteun, het verzamelen van tactische inlichtingen over de vijandige elementen en het neutraliseren van objectieven op de grond. De opdracht kreeg de naam Operation Desert Falcon.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners