Belgische F 16's bombarderen Libië

28/03/11 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

Belgische F 16's hebben voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op Libië. Het doel werd geraakt maar er zouden geen slachtoffers gevallen zijn.

Belgische F 16's bombarderen Libië

© Belga

Volgens woordvoerder Ingrid Baek van het ministerie van Defensie bleven de luchtaanvallen van de Belgische F 16's binnen de doelstellingen van de VN-resolutie en binnen de inzetregels (rules of engagement) die onze regering heeft vastgelegd.

Bij de luchtaanvallen zijn één of meerdere bommen gedropt boven Libië. Het leger deelt niet mee waar de interventie plaatsvond. Het gaat vermoedelijk om de omgeving van Sirte, de geboorteplaats van kolonel Khaddafi en een bolwerk van aanhangers van zijn regime. De stad is sinds de afgelopen nacht in handen van de rebellen.

NAVO neemt commando overIntussen heeft de NAVO het commando over de oorlog tegen Khaddafi volledig overgenomen. Morgen vindt in Londen een vergadering tussen de NAVO en verschillende regionale organisaties plaats om af te bakenen wat de doelstellingen van deze oorlog zijn.

Volgens waarnemers is minstens de helft van Libië nu in handen van de rebellen. Ze maken dankbaar gebruik van luchtaanvallen zoals deze om op te rukken. "De bombardementen maken de weg vrij, wij hoeven maar te volgen." Khaddafi is de controle kwijt over tal van steden in het oosten en over enkele belangrijke olie-installaties.

(EE)

Onze partners