Belgische F 16's bombarderen Afghanistan

25/03/11 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Belgische F 16's hebben deze week in Afganistan meerdere bombardementen uitgevoerd. In Libië bleven de wapens van de gevechtsvliegtuigen tot vrijdag ongebruikt.

Belgische F 16's bombarderen Afghanistan

© Belga

In twee afzonderlijke opdrachten ter ondersteuning van grondtroepen in Afghanistan werd het boordkanon gebruikt en zijn meerdere bommen afgeworpen. Dat heeft een woordvoerder van Defensie vrijdag bekendgemaakt. De doelwitten werden getroffen, maar burgerslachtoffers of collaterale schade viel er niet.

LibiëDe F16's in Libië voerden intussen vier missies uit, die allemaal
erg vlot verliepen. Het wapentuig moest nog niet gebruikt worden,
maar donderdag ging het wel om een extra lange vlucht waarbij in de lucht moest bijgetankt worden. "Onbekende toestellen" in de no-fly zone kwamen de Belgische piloten nog niet tegen.

Commandoproblemen
Het commando over de internationale interventie is intussen volop
"in transitie", nu de NAVO aangekondigd heeft minstens voor het
vliegverbod het militaire commando over te nemen. "Voorlopig worden de Belgische vliegtuigen nog geleid door 'de coalitie', maar in de komende dagen zou de transitie afgerond moeten zijn", aldus
luitenant-generaal Michel Singelé.

Voor de Belgische militairen is de commandostructuur in elk geval
volledig duidelijk, benadrukte hij nog. Dat de NAVO voorlopig het
bevel over de luchtbombardementen nog niet overneemt, speelt voor hen immers geen rol. Als de Belgen in een tweede fase eventueel wel bombardementen zouden gaan uitvoeren, zijn alle "commandoproblemen" hopelijk van de baan, aldus nog Singelé. (Belga)


Onze partners